Podsumowanie newsów a prawo autorskie

• Autor wątku Autor wątku flc86
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

flc86

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam,

Chciałbym rozstrzygnąć pewną kwestię, która już była trochę poruszana na tym forum, ale nie dała jednoznacznej odpowiedzi na moje wątpliwości, a w międzyczasie miały jeszcze miejsce zmiany prawa w przedmiotowym zakresie.

Mianowicie realizuję projekt serwisu internetowego, w ramach którego podsumowywane będą najważniejsze newsy/wydarzenia z Polski i Świata, w kilku zdaniach (same fakty, bez przytaczania czy dorabiania opinii). Źródłem tych informacji będą agencje prasowe oraz kluczowe portale informacyjne. Pod podsumowaniem znajdą się linki do artykułów źródłowych.

Moja wątpliwość dotyczy dwóch kwestii, ściśle ze sobą powiązanych.
1) Czy z punktu widzenia prawa prasowego i autorskiego samo podsumowywanie newsów (i zarabianie na tym, np. na reklamach na portalu) z odwołaniem się do źródła jest OK, czy też istnieje jakiekolwiek ryzyko, że określona agencja/wydawnictwo może wystosować skuteczne roszczenia w tym zakresie?

2) Chciałbym obok podsumowania umieścić zdjęcie, pochodzące z jednego z artykułów źródłowych, podając jego autora. Będzie to swego rodzaju graficzna forma cytatu. Podobnie robi to google news ***mod***
Czy tutaj istnieje analogiczne ryzyko, jak w pkt 1 (np. autor zdjęcia będzie mógł żądać wynagrodzenia za to, że zamieściłem je na portalu). Z tego co kojarzę Google dogadało się np. z francuską agencją fotograficzną, ale to inne uwarunkowania geograficzne i prawne. Wierzyć mi się jednak nie chce, że np. z TVN24 czy inną Gazetą.pl również to rozwiązali w ten sposób. Podobnie portale typu wykop.pl
Jak należy tutaj interpretować przepisy?

Dziękuję uprzejmie.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
1.
Przepis prawny:
Art. 25.
1. Wolno rozpowszechniać w celach informacyjnych w prasie, radiu i telewizji:
2) krótkie wyciągi ze sprawozdań i artykułów, o których mowa w pkt 1 lit. a i b;
Tu akurat nic się nie zmieniło.

2. Możesz lecz:
Przepis prawny:
Art. 25.
2. Za korzystanie z utworów, o których mowa w ust. 1 pkt 1 lit. b i c, twórcy przysługuje prawo do wynagrodzenia.
http://forumprawne.org/prawo-autors...-autorskim-prawach-pokrewnych.html#post660873

Powrót