Podszywanie się , kradzież steam

• Autor wątku Autor wątku vipiotrus
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

vipiotrus

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam, napisała do mnie pewna osoba na steam. Mówiąc o tym że kupi ode mnie przedmiot (skin wirtualna rzecz w grze) za 220$. Wiec ja szczesliwy odpisałem że dobra, tylko jak przeprowadzimy transakcje. Więc osoba ta napisała ze paypal, zebym napisał do kolegi zeby pomógł mi w tej transakcji. Nastepnie napisałęm do kumpla i odpisałem mu ze jestem gootowy, Kazał mi dodac go do grupy czyli naszej konwersacji zeby wszystko było widac. Nastepnie kazał wysłać moj skin do kolegi i po przelaniu pieniedzy miałbym mu moj kolega ją wysłac. Więc wchodze w konwerstacje z kolega nagle dostaje oferte wymiany. Patrze wszystkie dane sie zgadzaja, potwierdzam wymiane i czar okazji prysł. Okazało się ze osoba która chciała kupić ten skin, działała ze swoim znajomym który podszył się pod mojego kolege tzn. Skopiowała cały jego profil który z zewnatrz wygladał identycznie do niego.

I teraz pytanie czy mam jakieś możliwosci na odzyskanie tego? Czy nie jest to podszywanie się ? Dodam że jest to dość duza grupka osób która w tym działa. Mają duzo fałszywych kont podszywających się pod innych

To oszustwo/wyłudzenie.

Art. 286. § 1. Kto, w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, doprowadza inną osobę do niekorzystnego rozporządzenia własnym lub cudzym mieniem za pomocą wprowadzenia jej w błąd albo wyzyskania błędu lub niezdolności do należytego pojmowania przedsiębranego działania,
podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8.
§ 2. Tej samej karze podlega, kto żąda korzyści majątkowej w zamian za zwrot bezprawnie zabranej rzeczy.
§ 3. W wypadku mniejszej wagi, sprawca
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
§ 4. Jeżeli czyn określony w § 1-3 popełniono na szkodę osoby najbliższej, ściganie następuje na wniosek pokrzywdzonego.

Inna sprawa, że wykrycie takiej osoby może graniczyć z cudem. Nawet jeśli Valve współpracuje z organami ścigania, to zapewne ludzie ci są dobrze zabezpieczeni (VPN, mostki)

Powrót