Podważenie aktu notarialnego

• Autor wątku Autor wątku DagmaraSylwia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

DagmaraSylwia

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Mam pewien problem moja mama wraz z ojcem(ojciec już nie żyje) po przez akt notarialny przepisali mi dom (nie ma sporządzonego testamentu). Teraz siostra czuje się "pokrzywdzona" tym faktem i stwierdziła że zrobi wszystko żeby mnie z tego domu wyrzucić bo uważa ze ten dom jej się należy mimo ze my z mężem wyremontowaliśmy ze swoich pieniedzy polowe domu w którym zresztą mieszkamy,,Czy siostra moze w jakiś sposób podważyć ten akt? Boję się że strace przez nia dom. Jednak to prawda że z rodziną to najlepiej się na zdjęciach wychodzi:/

Ostatnia edycja:
Aktu notarialnego - o ile rodzice nie mieli problemów psychicznych, byli świadomi swoich czynności - raczej nie podważy, ale może próbować i przeciągać sprawę spadkową. Może dochodzić zachowku - i wtedy darowizna wchodzi w skład kwoty, od której zachowku będzie się domagała.

Jeśli w darowiźnie jest podane, że jej przedmiot nie wchodzi w skład schedy spadkowej - to pozostaje Twoja; jeśli tego zapisu nie ma - także przedmiot darowizny wchodzi w skład spadku i może żądać od Ciebie połowy wartości, jeśli ustawowo - najprawdopodobniej - dziedziczyć będziecie po połowie.

Wykonane remonty to nakłady na nieruchomości - w przypadku braku zgody, w toku postępowania o dział spadku (po stwierdzeniu nabycia spadku) można udowadniać, iż są to poniesione nakłady, przez co ewentualnie nakłady pomniejszą kwotę do spłaty drugiej strony.

Powrót