Podważenie umowy dożywocia podczas działu spadku

• Autor wątku Autor wątku Hanni
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

Hanni

Zbanowany
Odpowiedzi
94
Przygotowując wniosek o dział spadku, chciałbym się zwrócić do sądu, żeby ten naliczył do schedy spadkowej nieruchomosć, którą drugi spadkobierca otrzymał na drodze umowy dożywocia. Wiem, że tak otrzymana nieruchomość nie wchodzi ani do spadku ani do schedy spadkowej, ale są pewne wątpliwości, że nabywca mógł nie wypełniać wszystkich postanowień umowy dożywocia m.in. - zapewnienie pomocy w leczeniu i sprawienie pogrzebu na koszt nabywcy. Oprócz umowy dożywocia są inne składniki, które na pewno wchodzą do spadku i schedy jak środki pieniężne na koncie spadkodawcy czy udokumentowane darowizny za życia.
Moje pytanie: Czy jeżeli na wniosku o dział spadku spróbuję podważyć tę umowę dożywocia i napiszę, żeby sąd oprócz tych oczywistych składników spadku naliczył także do schedy tę nieruchomość podając moje zastrzeżenia co do wypełniania umowy dożywocia to czy sąd spadku w ogóle przyjmie ode mnie taki wniosek? Czy próba podważenia umowy dożywocia jest możliwa podczas rozprawy o dział spadku czy może nie jest to w ogóle w kompenetcjach sądu spadku i trzeba wytoczyć oddzielny proces?

Hanni napisał:
nabywca mógł nie wypełniać wszystkich postanowień umowy dożywocia

Umowa dożywocia jest to umowa cywilnoprawna. Wg mnie tylko dożywotnik ( jako strona umowy) może zgłaszać do sądu zastrzeżenia związane z wywiązywaniem się nabywcy nieruchomości z postanowień takiej umowy.

Ostatnia edycja:
Mam pewne dowody, że umowa została zawarta dla pozoru, żeby pozbawić mnie zachowku, ale chodzi mi w tym założonym temacie o to czy sąd spadku nie odrzuci mi całego wniosku o dział spadku jezeli dopiszę tam kwestię tej umowy dożywocia? Czy może normalnie przyjmie wniosek, wezwie mnie - wnioskodawcę i uczestnika na rozprawę i podczas rozprawy oznajmi że kwestia umowy dożywocia nie jest w kompetencjach sądu spadku a pozostałe kwestie ustali i podzieli?

Hanni napisał:
Czy sąd spadku nie odrzuci mi całego wniosku o dział spadku jezeli dopiszę tam kwestię tej umowy dożywocia?

Nie jest to przesłanka ani do odrzucenia ani do oddalenia wniosku o dział spadku. Nadto Sąd może w sprawie o dział spadku dokonywać ustaleń (przeprowadzać postępowanie dowodowe) odnośnie stwierdzenia nieważności umowy dożywocia.

Ostatnia edycja:
Sąd może rozwiązać umowę o dożywocie tylko na żądanie zobowiązanego lub dożywotnika w wypadkach określonych art. 913 kc. Innych sytuacji nie przewiduje. Inne osoby mogą żądać uznania umowy za bezskuteczną w stosunku do nich, tylko na podstawie art. 916 kc (pokrzywdzenie wierzycieli).
nabywca mógł nie wypełniać wszystkich postanowień umowy dożywocia m.in. - zapewnienie pomocy w leczeniu i sprawienie pogrzebu na koszt nabywcy.
W zakres umowy o dożywocie te czynności nie musiały wchodzić. Strony mogły umówić się inaczej. Taką możliwość daje zapis art. 908 kc.

W księdze wieczystej jest napisane:
Prawo dożywocia polegające na dożywotnim utrzymaniu (imię i nazwisko ojca), przyjęciu jego jako domownika, dostarczeniu jemu wyżywienia, ubrania, mieszkania, zapewnienia jemu odpowiedniej pomocy i pielęgnowania w chorobie, oraz sprawieniu jemu własnym kosztem pogrzebu odpowiadającego miejscowym zwyczajom.

Czyli prawie tak jak jest napisane w art. 908 kc z pominięciem światła i opału. Akurat opał to w przypadku tej nieruchomości jest kwestią podstawową. Tak więc jak dla mnie to już jest pierwszy dowód że umowa została zawarta dla pozoru. Drugi dowód to taki, że w rozmowie z kuzynką oznajmił jej, że przepisał dom na siostrę w formie notarialnej a nie w formie zapisu testamentowego żebym ja nie mógł tego podważyć. Poza tym ojciec dał siostrze pełnomocnictwo do jego konta, nawet kilku kont z dużymi sumami pieniędzy. Większość środków zostało wyczyszczonych przez siostrę, na sumę dużo wyższą niż ojciec wydawał jeszcze jak sam się utrzymywał. Jak dla mnie to oczywisty dowód, że siostra utrzymywała ojca z jego własnych pieniędzy.
Dowodów na pozorność umowy i jej nierealizowanie mam więcej. Idę z tym wszystkim do prawnika już odpłatnie, zobaczymy co powie. We wniosku mogę to wpisać, dzisiaj dowiedziałem się oficjalnie że sądy jak najbardziej rozpatrują wszystkie sprawy majątkowe podczas działu spadku i w moim przypadku na pewno wniosek nie zostanie odrzucony.

Powrót