Podwójna darownizna

• Autor wątku Autor wątku ibiszek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

ibiszek

Użytkownik
Odpowiedzi
140
Witam. Podpowiedzcie czy uda się tak aby zapłacić jak najmniej podatku.
Dziadek jest właścicielem działki rolnej. Nie jest już rolnikiem a działka ma 3 klasę. Ja chcę się na niej wybudować i dlatego planujemy tak:
Przepisać działkę z dziadka na tatę bo on jest rolnikiem i on wtedy może starać się o zabudowa zagrodową i gdy dostanie pozwolenia na budowę przepisać działkę na mnie aby mógł sobie spokojnie budować. Pytanie czy jak po około roku od otrzymania działki od dziadka to jak będzie chciał przepisać ją na mnie to jak wtedy z podatkiem od darowizn? Bedzie musiał zapłacić bo nie minie 5 lat?

Zstępni są zwolnieni od podatku od darowizny - należą do tak zwanej grupy "zerowej". Wystarczy zgłoszenie nabycia darowizny do Urzędu Skarbowego w terminie 6 miesięcy od dnia zawarcia umowy darowizny. W przypadku umowy darowizny nieruchomości zgłoszenia dokonuje notariusz przy okazji sporządzania aktu notarialnego. Nie trzeba więc odczekiwać 5 lat ani też nie ma potrzeby dokonywania kilku darowizn (z dziadka na ojca i z ojca na Pana), może Pan bezpośrednio otrzymać darowiznę od dziadka i nie zapłaci Pan podaku.

Byrhtnoth napisał:
Zstępni są zwolnieni od podatku od darowizny - należą do tak zwanej grupy "zerowej". Wystarczy zgłoszenie nabycia darowizny do Urzędu Skarbowego w terminie 6 miesięcy od dnia zawarcia umowy darowizny. W przypadku umowy darowizny nieruchomości zgłoszenia dokonuje notariusz przy okazji sporządzania aktu notarialnego. Nie trzeba więc odczekiwać 5 lat ani też nie ma potrzeby dokonywania kilku darowizn (z dziadka na ojca i z ojca na Pana), może Pan bezpośrednio otrzymać darowiznę od dziadka i nie zapłaci Pan podaku.

Darowizna na ojca jest dlatego ze on ma status rolnika i dużo łatwiej mu formalnie zacząć budowę niż mi. Tylko dlatego tak robimy aby formalnie ułatwić sobie sprawę. Dziękuję za odpowiedź :)

Powrót