podwójna egzekucja z udziałów w sp. z o.o.

• Autor wątku Autor wątku radekmck
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

radekmck

Użytkownik
Odpowiedzi
172
Na początku marca komornik przesłał mi pismo o zajęciu udziałów i zysków w spółce X na wniosek wierzyciela A
za dwa tygodnie ten sam komornik przesyła mi pismo o zajęciu tych smaych udziałów i zysków w tej samej spółce X na wniosek wierzyciela B

Co należy w tej sytuacji zrobić ?

Zapłacić dobrowolnie dług na rzecz A i B, czekać na przymus m.in. na licytację udziałów albo odkręcić sprawę jeśli są ku temu przesłanki

Spłata odpada, chodzi mi o to co napisać do komornika ew. jak zredagować skargę do Sądu

Ale tu nie ma chyba co skarżyć? Komornik zajął to czego zażądał wierzyciel. Odkręcić sprawę możesz jedynie rozmawiając z wierzycielami. Jeśli umowa spółki jest odpowiednio skonstruowana to może licytacji udziałów unikniesz. Ale prawa majątkowe zajęte pozostaną.

No ja rozumiem, ale jak Komornik może zająć udziały już zajęte przez "siebie" dwa razy może zająć te same udziały na rzecz dwóch różnych wierzycieli ? To który wierzyciel się z nich zaspokoi, jeżeli udziały zostaną sprzedane ?

Obydwaj. Proporcjonalnie do planu spłat sporządzonego prze komornika.

to powinno być przyłączenie do egzekucji z udziałów, a nie zajęcie x2, moim zdaniem

Tzn że zadłużenie wygenerowała spółka, a nie Autor posta jako osoba fizyczna?

zadłużenie wygenerował autor prywatnie

Powrót