podwójna opłata za OC

• Autor wątku Autor wątku lupos
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lupos

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Piszę do was z prośba o pomoc, gdyż od pewnego czasu otrzymuję pisma z firmy ubezpieczeniowej o wplate ubezpieczenia OC. Zakupiłem samochód (używany) i ubezpieczyłem go w innej firmie ubezpieczeniowej niż był on wcześniej ubezpieczony, natomiast poprzednia właścicielka miała poinformować o tym firmę ubezpieczeniową. Niestety do tej pory przez tą Panią mam spore kłopoty i otrzymałem przedsądowe wezwania do zapłaty za polisę. Zaraz po zakupie samochodu i jego zarejestrowaniu na mnie podpisałem umowę z towarzystwem ubezpieczeniowym HDI. Nigdy nie przedłużałem ani nie podpisywałem umowy z PZU SA (firmą w której poprzednio był zarejestrowany). Jednocześnie podczas podpisywania umowy zakupu słownie i pisemnie poinformowałem poprzednią właścicielkę o zerwaniu umowy z firmą PZU.
Co w takiej sytuacji zrobić? Czy jest jakaś możliwość by podwójnie nie płacić za ta sama usługę? Samochód był na mnie przerejestrowany i nigdy nie otrzymalem od PZU ubezpieczenia na mnie.

[cytat="lupos"]Nigdy nie przedłużałem ani nie podpisywałem umowy z PZU SA (firmą w której poprzednio był zarejestrowany).[/cytat]
Nowa umowa zawierana jest na mocy prawa, nie musisz niczego podpisywać ani przedłużać, wystarczy, że niedopełnisz formalności wypowiedznia poprzedniej umowy.
[cytat:37s9qjbj]Jednocześnie podczas podpisywania umowy zakupu słownie i pisemnie poinformowałem poprzednią właścicielkę o zerwaniu umowy z firmą PZU.[/cytat:37s9qjbj]
Nie poprzednia właścicielkę masz informować, ale TU, po sprzedaży pojazdu poprzedni właściciel nie może już tej umowy wypowiedzieć, gdyż nie jest już jej stroną.
[cytat:37s9qjbj]Co w takiej sytuacji zrobić? Czy jest jakaś możliwość by podwójnie nie płacić za ta sama usługę?[/cytat:37s9qjbj]
Wg mnie: nie.
[cytat:37s9qjbj]Samochód był na mnie przerejestrowany i nigdy nie otrzymalem od PZU ubezpieczenia na mnie.[/cytat:37s9qjbj]
Zażądaj od nich potwierdzenia zawarcie ubezpieczenia, może Ci się do czegoś przyda..

Mam pytanko. Jak zakończyła się Twoja sprawa, bo mam identyczny problem z PZU.

Otrzymałem przedsądowe wezwania do zapłaty za polisę i narazie cisza.

Powrót