Podwójna opłata za przesyłkę

• Autor wątku Autor wątku Coldreks
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Coldreks

Użytkownik
Odpowiedzi
160
Kupiłem przez sklep internetowy produkt+koszy wysyłki, zrezygnowałem i odesłałem towar na swój koszt, sprzedający wystawił fakturę pomniejszoną o koszty wysyłki
cyt. z regulaminu sklepu
"Sprzedający w terminie 14 dni od otrzymania oświadczenia o odstąpieniu ma obowiązek zwrócić Klientowi dokonane przez niego płatności (z wyłączeniem kosztów wysyłki do Klienta), za pomocą takiego samego sposobu jakim zapłaty dokonał konsument."
CZY TO JEST ZGODNE Z PRAWEM ??? trzykrotnie ponoszę koszty przesyłki

Czemu trzykrotnie? Przesyłką nie była w cenie?

Wysłane z mojego SM-G986B przy użyciu Tapatalka

pierwszy raz przy zakupie, drugi przy odsyłaniu i trzeci raz chce mi potrącic przy zwrocie pieniędzy
CZY TAKI ZAPIS W REGULAMINIE JEST ZGODNY Z PRAWEM?
z jakiej racji che mi potrącić za przesyłke, przecież on nic nie wysyła, zraca moje pieniądze

To zależy czy odstąpienie ma miejsce na podstawie Ustawy o prawach konsumenta czy zakup był na firmę, bez ustawowego prawa zwrotu, a zwrot wynika z wewnętrznej regulacji sprzedawcy.

To jeszcze sprawdź czy spełniasz przesłanki z art. 38a Ustawy o prawach konsumenta. Jeśli nie to obowiązują warunki sprzedawcy i będziesz "stratny" o koszt przesyłek.

"Jeśli nie to obowiązują warunki sprzedawcy i będziesz "stratny" o koszt przesyłek."
Nawet jeśli nic nie wysyła, bo to ja zwracam towar ?!!

Jeśli nie jesteś konsumentem ani przedsiębiorcą, któremu przysługują prawa konsumenta to tak, bo wówczas prawo do zwrotu to dobra wola sprzedawcy i obowiązują jego zasady.

Gdybyś był konsumentem albo spełniał przesłanki z w/w art. dotyczące przedsiębiorcy to mógłbyś domagać się kosztów wysyłki (art. 32 Ustawy o prawach konsumenta) choć zwrot pokrywasz sam (z wyj. przewidzianym w art. 34 ust 2 tej ustawy).

Ostatnia edycja:
I jak to się zakończy? nie odeślę podpisanej faktury, człowiek zalega mi z pieniędzmi za zwrócony towar, czyli co przywłaszczy sobie moje pieniądze????

Ale to ja nie odsyłam korekty, to ja oczekuję na pieniądze za zwrócony towar i to ja myślałem o pozwie.
Jak wygląda takie wezwanie do zapłaty? rozumiem że sa formularze w internecie?

Sprzedawca może zwlekać ze zwrotem środków do czasu otrzymania podpisanej korekty. Jest to potwierdzenie że zgadzasz się z jej zapisami. Jeżeli na fvk masz rozliczony zwrot środków za towar, natomiast kwota wysyłki pozostala bez zmian to za przesyłkę zapłaciłeś 2 razy a nie 3. Jeżeli kwota za przesyłkę została dodatkowo odjęta od zwrotu za towar to wtedy należało by się o to upomnieć.
Generalnie zworty w przy zakupie firma od firmy są dobrowolne więc nie do końca jasne jest zamieszanie.

Wysłane z mojego SM-G986B przy użyciu Tapatalka

" Jeżeli kwota za przesyłkę została dodatkowo odjęta od zwrotu za towar to wtedy należało by się o to upomnieć."

właśnie została odjęta, bo tak jest w regulaminie, właśnie też o to pytałem, regulamin regulaminem ale co mozna w nim umieścić? bo równie dobrze mógłby dodatkowo odjąć połowę wartości zwróconego towaru i też byłoby, że jest w regulaminie.
1.koszty wysyłki przy zakupie
2. koszt przesyłki przy zwrocie
do tego momentu jest wszystko ok

3. fvk - pomniejszona o koszt wysyłki /bo tak jest w regulaminie/ ????
czyli nie dostanę pełnej kwoty za kupi0ny tablet

Powrót