Podwójna spłata zadłużenia...

• Autor wątku Autor wątku Davv
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Davv

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,

Mam problem z jedną z ubezpieczalni, jako iż 2 lata temu nie opłaciłem obowiązkowego ubezpieczenia na pojazd mechaniczny (samochód) ubezpieczalnia pragnie wyciągnąć ode mnie zapłatę na kilka sposobów i jestem prawdę mówiąc w nieciekawej sytuacji gdyż około 2 miesiące temu pensję zajął mi komornik z powództwa pełnomocnika ubezpieczalni. Teraz kiedy już prawie spłaciłem zadlużenie otrzymałem pismo-pozew od e-sądu mówiące o tym, że z powództwa (innego już) pełnomocnika ubezpieczalni, mam wpłacić na konto ubezpieczalni składkę roczną ubezpieczenia OC - kwotę prawie 2 razy wyższą niż egzekwuje komornik - dodam, że kwotę którą żąda komornik również zasądził Sąd długo wcześniej (jednak nie otrzymałem żadnego pozwu) tudzież myślałem, że po spłacie dlugu będzie spokój.

Pytanie, co mam w takiej sytuacji zrobić? Napisać sprzeciw do sądu? Skontaktowałem się z Komornikiem, lecz on ma na ten temat tyle informacji, że tylko wie, że ma ściągnąć sądzoną kwotę. Dlaczego ubezpieczalnia domaga się zapłaty podwójnej sumy w dwóch instancjach? Pomijając fakt, że otrzymałem pisma od kilkunastu pracujących dla nich adwokatów/radców prawnych...

Pozdrawiam.

Odświeżam temat. Proszę o pomoc.

Davv napisał:
Pytanie, co mam w takiej sytuacji zrobić? Napisać sprzeciw do sądu? Skontaktowałem się z Komornikiem, lecz on ma na ten temat tyle informacji, że tylko wie, że ma ściągnąć sądzoną kwotę. Dlaczego ubezpieczalnia domaga się zapłaty podwójnej sumy w dwóch instancjach?
Nikt z nas, użytkowników, nie wie z ilu tytułów był lub jest Pan winien owemu ubezpieczycielowi. Dla pewności powinien Pan zapoznać się z dokumentacją sądową z pierwszej sprawy powołując się na dane tytułu wykonawczego wskazanego przez komornika.

Uprzedzam, że e-sąd takiej dokumentacji nie prowadzi, za to powód musi uprawdopodobnić roszczenie i wskazać dowody - zatem dowody Pańskiego długu powinny być wyliczone w pozwie do e-sądu.

Jeżeli w obu sprawach następuje "pokrycie się" materiału dowodowego i tytułu zadłużenia to mamy do czynienia z res iudicata skutkującym nieważnością postępowania sądowego (art. 379 pkt 3 kpc).

W innym przypadku...cóż trzeba płacić.

Ostatnia edycja:
Powrót