Podwójna windykacja i blokada konta

• Autor wątku Autor wątku asiunianr
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

asiunianr

Użytkownik
Odpowiedzi
247
Witam. Mam takie pytanko. Urząd skarbowy zablokował mi konto za niezapłacony mandat. Następnie po tygodniu przesłał dokumenty do Komornika Sądowego aby prowadził dalszą egzekucję w związku ze zbiegiem egzekucji. Po tym Komornik również zablokował mi konto w banku z tego samego tytułu (za mandat).Czy w związku z tym US nie powinien ściągnąć swojej blokady z mojego konta?
W tym momencie mam podwójnie zablokowane konto. Czy to jest zgodne z prawem?
Chciałam zapłacić ten mandat bezpośrednio do Urzędu Wojewódzkiego ale dowiedziałam się, że Komornik i tak naliczy mi swoje koszty i dalej będzie je egzekwował. Co mam zrobić?

Szczegółowo wszystkie kwestie prawne związane z zajęciem środków na rachunkach na poczet egzekucji reguluje Kodeks postępowania cywilnego (Art889 i inne) i ustawa Postępowanie egzekucyjne w administracji (Art. 80 i inne. ).

Napiszę w tym temacie, bo treść tematu jest podobna.

Święty nie jestem, w październiku dostałem mandat za kolizję w wysokości 250 zł, którego oczywiście nie zapłaciłem. Jednak nie o to głównie chodzi.
31 maja US siadł mi na koncie i zablokował środki 250 zł + 15 zł. Jeszcze przed odebraniem pisma z poczty szybciutko dokonałem przelewu na kwotę 250 zł na konto mandatu. Jednakże dzisiaj US odpuścił blokadę konta, ponieważ równocześnie bank dokonał przelewu egzekucyjnego w moim imieniu: 265 zł + 30 zł przelew egz. I tym sposobem z konta zniknęło mi 545 zł. Zasada, że chytry 2 razy traci ma tu swoje zastosowanie, ale chciałbym jeden z tych przelewów odzyskać i teraz moje pytani: Do kogo najpierw się udać, do US czy do banku?
Przelew z mojego polecenia poszedł jako pierwszy (przed bankowym egzekucyjnym).

US sam odda Ci pieniadze, też to przerabiałem.

Morgan41 napisał:
US sam odda Ci pieniadze, też to przerabiałem.

Czyli mogę spokojnie czekać na przelew zwrotny od nich i nie muszę się do nich fatygować. Dzięki za pomoc.

Jak tylko oba przelewy zostaną zaksięgowane w US jeden zostanie automatycznie zwrócony, niestety ale bank prowizji nie odda. Myślę że do dwóch tygodni pieniądze wrócą.

Nie wiedziałem, ze u p. Samcika jest taki artykuł :-) Dzięki bardzo za cynk. W poniedziałek w takim razie udam się do mBanku (bo właśnie tam mam konto :-p) z reklamacją.
pozdrawiam

Miałem się właśnie zapytać czy to przypadkiem nie mBank :-) w takim razie dopilnuj zdjęcia blokady przez US bo mi "zapomnieli" i zwrócone pieniądze mBank ponownie przelał do US (opisywałem ten problem już kiedyś) oczywiście pobierając drugi raz prowizje za przelew wierzytelności. Zamknięty krąg normalnie ;-) ale o było dawno temu...

Morgan41 napisał:
Miałem się właśnie zapytać czy to przypadkiem nie mBank :-) w takim razie dopilnuj zdjęcia blokady przez US bo mi "zapomnieli" i zwrócone pieniądze mBank ponownie przelał do US (opisywałem ten problem już kiedyś) oczywiście pobierając drugi raz prowizje za przelew wierzytelności. Zamknięty krąg normalnie ;-) ale o było dawno temu...

Ja mam 4 konta w tym banku (firmowe + prywatne) i blokada była na wszystkich, ale tylko na jednym trzymam środki (kredyt obrotowy i zmniejszam tym sposobem odsetki). 31 maja dokonałem przelewu na konto US a bank zrobił drugi przelew egzekucyjny dopiero dzisiaj (biorąc sobie te 30 zł prowizji). No to w poniedziałek będę działał z reklamacją o zwrot prowizji.
pozdrawiam

Powrót