Podwójne OC choć drugiego ubezpieczenia nie zawierałem

• Autor wątku Autor wątku Norbas7
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

Norbas7

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam.
Od lat ubezpieczam auto ( od lat to samo ) w firmie AXA w zakresie OC.
W marcu tego roku chciałem sprawdzić czy jakaś inna firma da mi korzystniejsze warunki na OC.
Skorzystałem z porównywarki rankomat.
Zrobiłem symulację, przejrzałem oferty i zrezygnowałem bo mój dotychczasowy ubezpieczyciel dał mi dobrą cenowo ofertę przedłużeniową.
W międzyczasie wydzwaniali do mnie jeszcze z innych firm z ofertami ale z żadnej nie skorzystałem. Jedna Pani chyba właśnie z firmy Gothaer nalegała że wyśle mi ofertę na email żebym się zapoznał i jeśli by mi odpowiadała to należy zrobić przelew i wtedy umowa będzie uważana za zawartą.
Wyraźnie zapytałem czy to mnie do niczego nie zobowiązuje i usłyszałem odpowiedź twierdzącą.
Nic nie opłacałem.
Po ponad 1,5 miesiąca umowa ubezpieczenia OC u dotychczasowego ubezpieczyciela się przedłużyła tak jak co roku, z konta została pobrana automatycznie kwota składki.
Dziś dostałem pismo z firmy Gothaer z wezwaniem do zapłaty i straszeniem, że nie wpłynęła składka i jak do dziś nie wpłacę na wskazane konto to wyślą do windykacji. Pismo zwykłym listem.
Tylko za co skoro ja OC mam , z nimi żadnych umów nie zawierałem?
Zadzwoniłem, przedstawiłem sytuację i zaznaczyłem, że nie jestem ich klientem i żądam wyjaśnienia ich pomyłki.
Człowiek zanotował , przekazał sprawę do wyjaśnienia i powiedział że oddzwonią do mnie w terminie do 30 dni informując o tym co ustalą...
O co tu chodzi?
Czy mam być spokojny czy szykować się na jakieś batalie?
Z góry dzięki za pomoc. Pierwszy raz w życiu mam taką sytuację i nie bardzo wiem co zrobić...
Zadzwoniłem do mojego ubezpieczyciela z nadzieją na jakąś poradę ale usłyszałem tylko że to z tamtą firmą muszę wyjaśnić o co im chodzi bo w AXA ubezpieczenie mam i oni nic więcej nie mogą zrobić.

Zakup polisy na firmę czy osobę prywatną?
Potrafisz wykazać, że zgodnie z umową umowa miała wiązać dopiero po wpłacie?

Jestem osobą prywatną.
Nie mam jak wykazać... po prostu powiedziała mi kobieta że prześlę ofertę na email żebym się zapoznał i potwierdziła że nie zobowiązuje mnie to do niczego. Jeśli nie dokonam wpłaty na chyba 14 dni przed czasem kiedy ma zacząć obowiązywać to jest nieważna.
Miała mi przesłać ofertę.. nie umowę.
Przeczytałem warunki finansowe , nie odpowiadały mi więc skasowałem.

Czy poinformowano Cię o rejestrowaniu rozmowy?
Zapewne tak więc poproś o odsłuchanie rozmowy i wykazanie, że ofertę przyjąłeś.

Tak, wszystkie rozmowy w takich instytucjach są rejestrowane.
Próbował mi konsultant podsunąć myśl, że może kliknąłem na ich stronie internetowej guzik "kup" czy jakoś tak ale ja nawet na ich stronę nie wchodziłem, tylko na rankomacie porównywałem oferty.

Zgłosiłęm sprawę telefonicznie, do kompletu napisałem pismo na email....
Konsultant poinformował, że mają 30 dni na sprawdzenie co się wydarzyło i odezwą się telefonicznie.
Nie odezwali się do dziś ale dziś sprawdzam czy nadal mam dwa ubezpieczenia a tu zaskoczenie... już widnieje tylko jedno czyli moje właściwe z firmy AXA.
Czy dobry wniosek mi się nasuwa że jest po sprawie tylko zapomnieli mnie o tym powiadomić?

Powrót