Podwójne OC i pismo wzywające do zapłaty

• Autor wątku Autor wątku brainiac
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

brainiac

Użytkownik
Odpowiedzi
65
01.04.2019 kupiłem samochód, miał ubezpieczenie OC w firmie X do 08.07.2019
06.04.2019 ubezpieczyłem OC w firmie Y.
29.04.2019 wysłałem dla spokoju wypowiedzenie umowy do ubezpieczyciela X.
03.06.2019 ubezpieczyciel odpowiedział, że "polisa została rozliczona".

Następnie otrzymałem pismo (ze starym numerem rejestracyjnym), żeby zapłacić za OC w firmie X za okres:
01.04.2019 - 08.07.2019 kwotę ponad 600 zł.

Jeśli chcą mnie obciążyć to powinni to zrobić za dni 1 kwietnia - 6 kwietnia, gdy nie miałem drugiego OC.
Lub do momentu wypowiedzenia czyli 29.04.2019, ale do 08.07.2019?

Prosiłbym o radę czy to naliczenie za te dni 01.04.2019-08.07.2019 jest poprawne w tej sytuacji.

Samochód na ten moment widnieje jako ubezpieczony podwójnie.

Ostatnia edycja:
brainiac napisał:
29 kwietnia 2019 wysłałem dla spokoju wypowiedzenie umowy z ubezpieczycielem X.
3 czerwca ubezpieczyciel odpowiedział, że "polisa została rozliczona".

W jaki sposób wysłałeś i jakiej treści, podobnie co do odpowiedzi.

Wysłane za pośrednictwem strony internetowej ubezpieczyciela - dostałem potwierdzenie mailowe, że wysłałem taką wiadomość.

Wypowiedzenie umowy ubezpieczenia(OC) posiadacza pojazdu.
"Niniejszym wypowiadam umowę obowiązkowego ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej (OC) posiadaczy pojazdów mechanicznych jako nabywca / nowy posiadacz pojazdu, z dniem złożenia wypowiedzenia (art. 31 Ustawy*)"

Dostałem na to odpowiedź mailową żeby przesłać dokument zakupu pojazdu w celu weryfikacji i rozliczenia polisy.

Wysłałem umowę mailowo, a w odpowiedzi otrzymałem informację, że polisa została rozliczona.

Zatem troszkę inaczej zapytam :)
Nową umowę zawarłeś w tym samym TU ?
Jeżeli tak, to od kiedy do kiedy ?
Zapewne w tym tkwi odpowiedź jeżeli idzie o poniższe :)
brainiac napisał:
Niniejsza polisa OC jest kontynuacją...

brainiac napisał:
data zawarcia umowy ubezpieczenia 03.06.2019
Powyższe nie jest istotne.

Dzień dobry, w odpowiedzi uprzejmie informuję, że polisa została rozliczona. :)

Na piśmie jest także informacja o tym, że składka nie została w pełni opłacona przez poprzedniego właściciela.

Dokładniej poprzedni właściciel opłacił 100zł z ponad 700zł.

Nowa umowa w innym TU, od 06.04.2019 na rok

Ostatnia edycja:
Wróć do postu #5 :)
Rozumiem, że "późna" godzina, jednak Twój ostatni post ma się nijak do tego, o co zapytałem :)

Edytowałem post i nie wyszło to najlepiej :D

Nową umowę zawarłeś w tym samym TU? Nie, w innym
Jeżeli tak, to od kiedy do kiedy ? od 06.04.2019 na rok

Jakąś niezłą kombinację zrobił poprzedni właściciel, tak jakbym opłacał za niego to OC.

brainiac napisał:
Edytowałem post i nie wyszło to najlepiej
Tak właśnie widzę, że coś "namieszałeś" :)
Pomijając edycję, to znikł Twój post pomiędzy moimi postami #4 i #5 a w którym to napisałeś o kontynuacji polisy (część przytoczyłem w poście #5.)
Napiszę tak, teraz to się już pogubiłem :o

Dodam jeszcze fragment z otrzymanego pisma:
Umowa ubezpieczenia OC ulega rozwiązaniu z upływem okresu, na który została zawarta i nie ulega automatycznemu przedłużeniu. Niniejsza polisa OC jest kontynuacją umowy zawartej przez Zbywcę w dniu 01.03.2019 z okresem ubezpieczenia 09.07.2018-08.07.2019. Na nabywcę zostały przeniesione prawa i obowiązki wynikające z umowy ubezpieczenia zawartej przez poprzedniego właściciela

Ja bym to rozumiał tak - że poprzedni właściciel opłacił powiedzmy miesiąc czy dwa, a resztę zostawił mi w prezencie, i tak jakby opłacam niemalże roczne OC, a nie tylko za ten okres od kupna.

Ostatnia edycja:
w przytoczonej przez Ciebie informacji odpowiadasz za opłacenie polisy od 01.04.2019 do 29.04.2019r. kiedy to ubezpieczyciel otrzymał wypowiedzenie (i nie ma znaczenia , że miałeś w tym czasie podwójną polisę )

Pytanie
"Dostałem na to odpowiedź mailową żeby przesłać dokument zakupu pojazdu w celu weryfikacji i rozliczenia polisy." kiedy otrzymałeś tę informację , czy wywiązałeś się i kiedy ?

Ostatnia edycja:
brainiac napisał:
Dodam jeszcze fragment z otrzymanego pisma:
Może prościej będzie, jak zaczniesz od początku i zamiast wycinać fragmenty ( z których nic, poza interpretacją ustawy nie wynika) zacytujesz całość korespondencji.

Powrót