Podwójne zajęcie. -alimenty

• Autor wątku Autor wątku NoUser
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
NoUser

NoUser

Użytkownik
Odpowiedzi
220
Witam,
Dostałem zajęcie komornicze ruchomości, kont bankowych i wynagrodzenia. Z tym, że dług mój opiewał na kwotę ~1100 zł. Wpłaciłem te pieniądze na swoje konto bankowe na którym miałem blokadę założoną przez komornika właśnie na tą kwotę. Kilka dni później mój pracodawca przelał na konto komornika tą samą kwotę z tym, że do dnia dzisiejszego mam zablokowane środki na koncie na tą sumę, gdzie nie ma daty zamknięcia tej operacji. Wykonałem telefon do kancelarii prosząc o zwrot tych pieniędzy ponieważ 2x suma została wpłacona, po przedstawieniu sytuacji pani poinformowała mnie, że jeszcze nie ma zaksięgowanego przelewu, ale jeśli tylko przyjdzie to środki zostaną mi zwrócone. Na następny dzień zadzwoniłem, mieli pieniądze na koncie z tym, że już pani informuje mnie, że ona nie może podjąć takiej decyzji i połączyły mnie z asesorem. Po raz kolejny przedstawiając całą sytuacje uzyskałem odpowiedź, że mam napisać stosowne podanie o zwrot tych pieniędzy i nie wiadomo czy zostaną od razu odblokowane gdzie alimenty zaległe mam całości spłacone. Czy komornik może zająć 2 razy tą samą sumę? Czy można podać o to komornika do sądu, że przez to nie zapłaciłem rachunków i wszystko idzie na moją niekorzyść bo nie mając tych pieniędzy rosną mi odsetki za rachunki? Czy nic nie można zrobić i tylko napisać pismo i czekać na zwrot tych pieniędzy?

Sprawa nr 2. Czy istnieje tylko możliwość przeze mnie umożenia tej sprawy, aby płacenie alimentów nie odbywało się przez komornika, tylko znów mógłbym do ręki dawać matce pieniądze bez wpłacania 6 miesięcznej sumy alimentów kaucji? Ponieważ tutaj nie chodzi o to, że nie płaciłem tylko dostałem wyrok 2 miesiące wstecz zapłacenia alimentów gdzie dogadałem się z matką mojego dziecka, że co miesiąc do jej alimentów będę dorzucał jej jakieś pieniądze i tak spłace te 2 miesiące wsteczne gdzie przystała na ten układ i po cichu złożyła wniosek do komornika. A niestety nie widzi mi się co miesiąc oddawać komornikowi 42zł za to, że jej da pieniądze. Wolałbym je przeznaczyć na dziecko.

Ad.1. Można złożyć wniosek do komornika np. o zawieszenie egzekucji z ruchomości i rachunku bankowego jeśli z wynagrodzenia potrącane są wystarczające środki. Art.799 par.2 KPC:
...
Art. 799.
§ 1. Wierzyciel może w jednym wniosku wskazać kilka sposobów egzekucji przeciwko temu samemu dłużnikowi. Spośród kilku sposobów egzekucji wierzyciel powinien zastosować najmniej uciążliwy dla dłużnika.
§ 2. Jeżeli egzekucja z jednej części majątku dłużnika oczywiście wystarcza na zaspokojenie wierzyciela, dłużnik może żądać zawieszenia egzekucji z pozostałej części majątku.

Ad.2 Alimenty może umorzyć tylko wierzyciel lub dłużnik jeśli złoży do depozytu 6-cio miesięczne alimenty.

Powrót