Podwójne zajęcie tej samej wierzytelności.

• Autor wątku Autor wątku rock35
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rock35

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Dzień Dobry,
Od jakiegoś czasu z mojej pensji potrącane jest zabezpieczenie alimentacyjne w kwocie 500pln miesiecznie. Żeby sprostać finansowo ( mam jeszcze inne zobowiazania) podjąłem drugą pracę. Po około roku do drugiego pracodawcy przyszło pismo od tego samego komornika z nakazem potrącenia mi co miesiąc 500pln z tego samego tytułu. Nadmienię że płacę na bieżąco zobowiązanie alimentacyjne i bieżący dług wobec wierzyciela (taka była informacja w piśmie od komornika) wynosi 4,86pln. Kiedy zadzwoniłem powiedziano mi ze czy bede mial dwie, trzy czy cztery pracę to w każdej zajmą mi część wynagrodzenia na tę właśnie kwotę. Że stanowi to zabezpieczenie, że od pierwszego pracodawcy nie wpłynie kwota to mają ja od drugiego. Oczywiście potem nadpłatę zwracają na rachunek drugiego pracodawcy ale kosztów egzekucyjnych już nie.
Chciałbym się dowiedzieć czy postępowanie komornika jest właściwe, a jeśli nie, to co mógłbym z tym zrobić.
Dziękuję i pozdrawiam.

Myślałem że jako laik nie będę musiał brnąć przez gąszcz przepisów w kodeksie. Ale tak czy inaczej dziękuję za odpowiedź.

Powrót