Podwojny podatek

• Autor wątku Autor wątku Tomii1985
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Tomii1985

Użytkownik
Odpowiedzi
34
Witam wszystkich. Mam pytanie odnosnie podwojnego opodatkowania. Od 6 lat mieszkam z zona w UK. Od tamtej pory raz rozliczalem sie z US tylko wtedy jak wyjezdzalem z kraju rozliczylem sie od przychodow w Polsce i w Anglii, poniewaz pracwalem 8 miesiecy w Polsce w jednym roku podatkowym i w UK. Jak wiekszosc ludzi doskonale wie od 1 stycznia zostala zniesiona ulga abolicyjna. Moje pytanie czy bede musial placic roznice w podatku dla US? W Anglii mam kupiony dom, jestem tutaj rezydentem podatkowym. W polsce przebywam dwa razy do roku na urlopie z zona, wiec jesli chodzi o centrum interesow zyciowych to odpada, ale jestem w trakcie budowy domu w Polsce, mam kupiona na siebie dzialke budowalana od ktorej place podatek, dzialke kupilem jeszcze wtedy jak pracowalem w polsce to bylo okolo 8 lat temu, ale dom zaczalem budowac 4 lata temu plus to ze posiadam konta bankowe w Polsce na ktore rzelewam co jakis czas pieniadze, zadnych przychodow w Polsce nie mam tylko ta nieruchomosc z ktrej i tak zadnych korzysci meterialnych nie czerpie. Czy wedlug polskiego prawa podatkowego bede niestety musial placic podatek, bo swterdza ze jest tam moje centrum interesow gospodarczych. Dzwonilem do centrali Urzedu skarbowego w Warszawie, i twierdza, ze nie. Zlozylem miesiac temu pit Zap3 aby zmienic swoj adres. Ale wole sie jeszcze tutaj na forum upewnic, a jesli wedlug was bede musial zaplacic ten podatek to co musial bym zrobic aby mimo wszystko go nie oplacac, sprzedac wszystko zamknac konta?. Dziekuje za pomoc.

Ostatnia edycja:
Tomii1985 napisał:
W Anglii mam kupiony dom, jestem tutaj rezydentem podatkowym.

Wg mnie to załatwia sprawę - masz miejsce zamieszkania dla celów podatkowych w GB.
Również masz tam centrum interesów rodzinnych.

W związku z tym nie musisz się rozliczać w PL.

Powrót