M
m_p_c
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 3
Moja żona kupiła mi plecak w UK i nie zmieścił jej się do bagażu podręcznego więc wysłała mi go pocztą. Niestety plecak trafił na kontrolę celną i musiałem zapłacić podatek VAT. Nie bardzo rozumiem dlaczego musiałem go zapłacić, przecież nic od mojej żony nie kupowałem, a podatek VAT 20% został już raz opłacony w UK w sklepie. Byłbym wdzięczny jeśli ktoś by mi to wyjaśnił.
Czy jest możliwość odzyskania jakoś tego podatku VAT w UK albo w Polsce? Jak to można udokumentować żeby któraś ze stron mogła mi ten podatek zwrócić. Jestem osobą fizyczną, nie prowadzę żadnej działalności gospodarczej. Czy raczej powinienem się pogodzić ze stratą 150 zł i na przyszłość będę wiedział, że nie opłaca się przesyłać nic droższego niż 20EUR z UK do Polski.
Czy jest możliwość odzyskania jakoś tego podatku VAT w UK albo w Polsce? Jak to można udokumentować żeby któraś ze stron mogła mi ten podatek zwrócić. Jestem osobą fizyczną, nie prowadzę żadnej działalności gospodarczej. Czy raczej powinienem się pogodzić ze stratą 150 zł i na przyszłość będę wiedział, że nie opłaca się przesyłać nic droższego niż 20EUR z UK do Polski.