***podwujne obywatelstwo** chcą mnie zamknąć za to samo!!!!! Proszę o pomoc

• Autor wątku Autor wątku Bolek1405
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Bolek1405

Bolek1405

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Chcą mnie zamknąć. Proszę pilnie o pomoc.

Mam podwójne obywatelstwo, niemieckie i polskie. ok. 10 lat temu zrobiłem wielki błąd zycjowy. Chodziło o próbę zabójstwa z tym ze dzięki Bogu nikt nie zginol. Dostałem 10 lat kary z czego odsiedziałem 9,2 lata.

Do sprawy było więcej ludzi, 2 zostało skazanych w Niemczech gdzie wszystko się stało a jednego złapali w Polsce, dostał chyba 6 lat.

Słyszałem ze jest taka możliwość ze przy podwójnym obywatelstwie mogę również zostać zatrzymany w Polsce i być ukarany.

czy mogę odpowiadać dwa razy z coś co się w Polsce nawet nie stało.

co jest jakbym się pozbył jednego obywatelstwa?

Jak załatwić ta sprawę, chce się rozliczyć z przeszłością i zacząć normalne i spokojne życie.

Dziękuje za odpowiedzi

hmm.pozbyc sie obywatelstwa..zalezy ktorego,,bo polskiego zrzeknac sie musisz miec zgode prezydenta

Wymagane dokumenty w sprawie zrzeknięcia się obywatelstwa polskiego:

1. Obywatel polski ubiegający się na wyrażenie zgody na zrzeknięcie się obywatelstwa polskiego
składa wniosek (dostępny w Ambasadzie).
2. Do wniosku należy dołączyć oświadczenie o zrzeknięciu się obywatelstwa polskiego w formule:
Ja niżej podpisany zrzekam się obywatelstwa polskiego. Podanie przyczyny nie jest wymagane.
3. Dokument stwierdzający posiadanie obywatelstwa innego państwa lub przyrzeczenie jego nadania
wydany przez właściwy organ państwa którego jest obywatelem lub o którego obywatelstwo
występuje.
4. Oświadczenie, że nie toczy się przeciw niemu postępowanie sądowe.
5. Oryginał aktu urodzenia.
6. Odpis aktu małżeństwa lub inny dokument określający stan cywilny.
7. Własnoręcznie sporządzony życiorys w języku polskim.
8. Aktualną fotografię formatu paszportowego.

zeby mogli zamknac cie wszedzie potrzebny jest europejski nakaz aresztowania

Ostatnia edycja:
Mysle, ze nie koniecznie trzeba zrzekac sie obywatelstwa, sprawe nalezy wyjasnic, swoje juz odsiedziales i napewno masz jakis dokument potwierdzajacy odbycie sie sprawy sadowej i jaki byl Twoj status.

Powrót