podwykonawca A firmy B mi nie zapłacił a B wykorzystuje moje nagrania

• Autor wątku Autor wątku chaoslord
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

chaoslord

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Jak w temacie.
Jest sobie firma B. Zleca firmie A budowę wystaw multimedialnych. Firma A zleca mi nagranie dźwiękowe, które jest dołączone do wystawy multimedialnej. Jestem twórcą tych nagrań, więc mam prawa autorskie. Firma A nie płaci mi za wykonaną pracę i za prawa autorskie, jednocześnie oddając gotowe wystawy firmie B, za które firma A otrzymuje zapłatę.
Firma B otwiera wystawy i wykorzystuje je w celach zarobkowych.
Czy mogę domagać się od firmy B zaprzestania wykorzystywania moich nagrań lub domagać się zapłaty za nie?
Firma B twierdzi, że zapłaciła firmie A za zlecenie i ma prawo wykorzystywać całość wystaw multimedialnych.
Firma A (sp. z o.o.)nie zamierza mi płacić, bo tu cytat "nie mam pieniędzy i nie wiem kiedy będę miał", nie odbiera korespondencji pocztowej, prezes podpisuje się w mejlach jako "firma januszex".

Dowiadywałem się, że złożenie pozwu do sądu, oczekiwanie na sprawę, potem cała sprawa itd może potrwać 2 lata, za które muszę zapłacić z własnej kieszeni w celu pokrycia kosztów mecenasa. Co z tego skoro te pieniądze są w jakiś sposób do odzyskania jako zwrot kosztów procesowych, skoro muszę wydać prawie drugie tyle.

Powrót