Podwyżka opłat za gospodarowanie odpadami komunalnymi

• Autor wątku Autor wątku shift.7
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

shift.7

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam wszystkich

Jest to mój pierwszy post na forum ponieważ nie wiem czy zgodne z prawem jest to co mój Urząd Miejski uchwalił.
Opłaty za wywóz odpadów segregowanych dotychczas wynosiły na 2 miesiące 48zł /4 osoby nie jest to wielka kwota lecz podniesioną ją do kwoty 66zł
od miesiąca sierpnia 2019 roku .Jest to dla mnie dziwne i nie zrozumiałe ponieważ nie było mowy o podwyżce kwoty przed wyborami samorządowymi .
Płacę zawsze raz na rok w styczniu na cały okres rozliczeniowy by nie zapomnieć i nie mieć problemów np z odsetkami.W tym roku też zapłaciłem na cały rok i moje pytanie jest takie:
1 Czy gmina może podnieść opłaty w środku roku twierdząc cytuję
W bieżącym roku ,analiza stanu gospodarki odpadami komunalnymi w gminie.......wyraźnie wskazuje ,że wnoszone opłaty nie pokrywają wszystkich kosztów funkcjonowania systemu.Istotny wpływ na wzrost opłaty ma ilość odbieranych od mieszkańców odpadów i opłata za ich składowanie ,której wysokość jest ustalana przez Radę Ministrów i waloryzowana przez Ministra Środowiska .Opłata marszałkowska corocznie ulega wzrostowi.

Czyli przed wyborami samorządowymi nie podwyższono opłat ale w ciągu br.je podniesiono.

2 Czy jeżeli mam opłacone na cały rok a płaciłem w styczniu muszę dopłacać jeżeli gmina nagle stwierdziła jak pisałem wyżej pomimo tego ,że częściej nie odbierają odpady komunalne.

3 pytanie jest odnośnie RODO i ochrony moich danych ponieważ
informację te o podwyżce wydział komunalny przekazał sołtysowi mojej Wsi aby dostarczył za potwierdzeniem do mnie.Sołtys przekazał kopertę młodocianej osobie -nastolatkowi by rozniósł po Wsi .Gdy zapytałem go o to skąd ma ten list i by się przedstawił stwierdził,że jest RODO i nie może mi się przedstawić .
Czy gmina ma prawo przekazywać takie koperty osobie która jest nie pełnoletnia nie powiązana i nie zatrudniona jako goniec?
Osobiście chciałem odebrać tę kopertę z podwyżką w wydziale komunalnym
i dostałem informację ,że Sołtys dostarczy.

Jestem osobą apolityczną nigdy nie powiązaną z polityką zwykłym obywatelem czy jest to zgodne z prawem ?

Tak prawo możne się zmienić

Niestety taka opłata to nie umowa cywilno-prawna.

Powrót