Podwyżka opłaty za wywóz śmieci o 150%

• Autor wątku Autor wątku drake44
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

drake44

Stały bywalec
Odpowiedzi
818
Witam
Rada Miasta od stycznia 2021 roku uchwaliła sobie podwyżkę za wywóz śmieci w moim mieście ze stawki 12,50 zł od osoby miesięcznie za śmieci segregowane do kwoty 27,50. Mam takie oto wątpliwości:

1. Czy taką decyzję mogę zaskarżyć?
2. Czy taka podwyżka jest zgodna z prawem?
3. Czy władze miasta mogą dowolnie wedle swojego widzi mi się podwyższać opłaty?

1. Możesz, tylko co to da? Nic. Podwyżka wynika z podniesienia stawek przez firmy odbierające odpady.
2. Tak.
3. To nie jest widzimisię. Ustawa zabrania dofinansowywania, całość opłat za śmieci musi pochodzić od mieszkańców Miast i Gmin.

Wysłane z mojego SM-T585 przy użyciu Tapatalka

Czy miasto może mnie zmusić, abym im płacił? Czy mogę wypowiedzieć UM umowę i odpady wywozić na swój koszt przez specjalistyczną firmę, czyli nie korzystać z firmy odgórnie mi narzuconej?

1. Tak miasto może Cię zmusić do opłaty za śmieci, zgodnie ze złożoną w urzędzie deklaracją.
2. Nie. Obowiązek podpisania takiej umowy spoczywa na Urzędzie Miasta, lub Gminy. Tylko firmy muszą podpisać indywidualne umowy na wywóz śmieci.
3. Firma odbierająca śmieci jest wyłaniana w drodze przetargu i w zasadzie jest to najtańsza oferta. Nie jest to narzucane z góry, takie są poprostu przepisy ustawy śmieciowej.

Wysłane z mojego SM-T585 przy użyciu Tapatalka

Powrót