podwyżki a urlop wychowawczy

• Autor wątku Autor wątku enko
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

enko

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam
Mam problem. Pracuję w służbie zdrowia i przebywałam na urlopie wychowawczym od 09.06.2004 do 08.06 2007 w tym czasie objęły mnie dwie podwyżki które otrzymali wszyscy pracownicy ok. 200 zł do podstawy.
Ale w październiku 2006 wszyscy w kraju w służbie zdrowia dostali podwyżkę ok 30% miesięcznej pensji brutto wyliczanej ze średniej za kwartał poprzedzający podwyżkę Jest to w naszym szpitalu wypłacane w formie dodatku co miesiąc W skład pensji brutto koleżanek weszła podstawa ,20% premii ,wysługa (ile kto miał lat pracy ) dyżury świąteczne i nocne. Mi policzyli 30% od samej podstawy (wiem że na wychowawczym nie miałam nocy, świąt i premii )ale co się stało z moją wysługą
Kadrowa wytłumaczyła że pieniądze na podwyżki dostali z Funduszu Zdrowia tylko dla pracowników aktualnie pracujących a dla tych np. na wychowawczych nie. I ja dostałam z własnych środków szpitala
Proszę o radę gdzie mogę przeczytać że jest to zgodne i tak ma być i czy np. po powrocie do pracy nie mogę napisać pisma by przeliczyły to jeszcze raz bo tracę dużo w stosunku do koleżanek.
Czy gdzieś znajdę jakieś materiały na ten temat czy może nic nie da się zrobić i przez to że byłam na wychowawczym mam mieć mniej ,czy nie mogą jakoś tego uśrednić w stosunku do koleżanek. Gdzie mogę znaleźć dane dotyczące tej podwyżki zwłaszcza w przypadku osób na wychowawczych.
Bardzo proszę o odpowiedź czy zakład pracy ma rację ? pozdrawiam

Czy naprawdę nikt nic nie wie na ten temat .Proszę o jakąś radę pozdrawiam

Poczytałam Kodeks pracy.Czy moge powołać się na II rozd. mówiący o równym traktowaniu w zatrudnieniu zwłaszcza Art.18.3c Czy zakład pracy ma rację obniżając mi pensję za to że byłam na urlopie wychowawczym.
Proszę o jakąś wskazówkę.
pozdrawiam

Powrót