Podwyżoszone koszty uzyskania przychodu - programista

• Autor wątku Autor wątku Kobi55
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kobi55

Użytkownik
Odpowiedzi
258
Cześć,

pracuję jako programista na podstawie UoP (oprócz tego prowadzę też działalność).

Czy dla umowy o pracę mogę stosować podwyższone koszty uzyskania przychodu? Jeżeli tak to jakie warunki muszę spełnić?
Wiem, że temat pewnie często wałkowany, ale spotykam się ze sprzecznymi informacjami.

Faktem jest, że w ramach umowy rozwijam oprogramowanie oraz przekazuję prawa autorskie do napisanych przeze mnie rozwiązań pracodawcy.

Uprzejma prośba o pomoc ;)

Pracodawca powinien określić jaki procent dochodu stanowi dochód z tytułu przeniesienia praw autorskich majątkowych i do tej części stosować kup 50%.

Dziękuję za odpowiedź.

To określenie powinno zawierać się w umowie? Czy wystarczy jakieś pismo podpisane przez nas?

Czy musimy prowadzić jakaś ewidencję?

Kobi55 napisał:
... To określenie powinno zawierać się w umowie? ...
Tak, będzie to podstawą w razie kontroli US, ewidencję prowadzi pracodawca. Księgowa pracodawcy powinna wiedzieć co należy robić.

Pozwolę sobie jeszcze o jedną rzecz zapytać. U tego pracodawcy pracuję od początku 2019 roku. Wygląda to tak, że 80% mojje pracy to praca twórcza.
Czy mogę jakoś sam to obliczyć w PIT za 2019 rok? W jaki sposób się do tego zabrać?

US może podważyć Twoje wyliczenia w oparciu o PIT-11 od pracodawcy. Należało o tym pomyśleć odpowiednio wcześniej.

Powrót