Podwyższenie alimentów

• Autor wątku Autor wątku Strawbii
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Strawbii

Witam, mam pytanie. Otóż przyszło do nas skierowanie do sądu w sprawie podwyższenia alimentów na moją przyrodnią siostrę. Siostra ma 16 lat, jako powód zmiany kwoty podane są jej zwiększone potrzeby. Aktualnie płacimy 400 zł, a zmiana ma być na 800. Problem w tym, że nas kompletnie nie stać na to by tyle płacić a siostra z matką mają wyższy dochód od nas. Nam wychodzi 1070 na osobę a im ponad 1300. Niczego im nie brakuje - siostra chodzi do prywatnej szkoły, na zajęcia dodatkowe, stać je na wyjazdy za granicę w przeciwieństwie do nas. Czy w tej sytuacji sąd może orzec podwyższenie alimentów?

"Nas", "nam", "im" itp. czyli komu ?

Agnieszka3M napisał:
nas czyli kogo?

płacisz alimenty na przyrodnią siostrę? czy pozwanym jest Twój ojciec?

Mam na myśli moich rodziców. Pozwanym jest mój ojciec, który musi płacić alimenty na córkę z poprzedniego związku.

Kogo masz na myśli pisząc "im" ?
Do tego jaki wkład ponosi Ojciec w wychowywanie, opiekę przyrodniej siostry ?

więc na Twoje pytanie nie da się odpowiedzieć bez znajomości stanu faktycznego, kiedy były zasądzone alimenty, ile zarabia Twój ojciec, ile ma dzieci, w jakim wieku ?

Pisząc "im" mam na myśli moją 16-letnią przyrodnią siostrę i jej matkę. Jeśli chodzi o wychowanie to tata tego chciał. Matka siostry otwarcie powiedziała na rozprawie, że nie chce by ojciec jakkolwiek się w to angażował i do nich przyjeżdżał, więc nie naciskał tym bardziej, że nie mieszkają blisko.

Alimenty były zasądzone siedem lat temu. Tata zarabia najniższą krajową, mama ok. 2200. Jeśli chodzi o dzieci to 16-letnia siostra i ja - mam 15.

Strawbii napisał:
Jeśli chodzi o wychowanie to tata tego chciał
Gdyby faktycznie chciał uczestniczyć w wychowywaniu, nie byłoby z tym problemu. Widać, że taka sytuacja mu odpowiadała w związku z czym, powinien ponosić większość, jak nie całość kosztów utrzymania.
Strawbii napisał:
Alimenty były zasądzone siedem lat temu
Nie wydaje Ci się, że przez siedem lat ceny, jak też potrzeby uległy zmianie ?
Strawbii napisał:
Tata zarabia najniższą krajową
Jaka miejscowość, zawód ?

Czy taka sytuacja mu odpowiadała? Nie wydaje mi się. Z tego co wiem to tata chciał początkowo nawiązać kontakt, ale poznał moją mamę i krótko po tym zaszła ona w ciążę, więc chciał skupić się na nas. Jednak podczas pierwszej rozprawy o alimenty tata pytał matkę siostry o kontakt z nią to stanowczo odmówiła, że sobie tego nie życzy. Wiem, że mógłby dochodzić swoich praw itd. ale jak mówił, nie chciał niczego na siłę.

Co do cen, zdaje sobie sprawę, że uległy zmianie. Siostra z pewnością też ma większe potrzeby, jednak zarobki jej mamy + nasze alimenty w całości pokrywają wszystkie koszta. Razem z siostrą jesteśmy w podobnym wieku, mamy podobne potrzeby a ja i rodzice mamy mniejszy dochód na osobę.

Zawód już podawałam, jest magazynierem w Pile.

W odpowiedzi na pozew ,bo taki koniecznie ojciec musi przygotować powinien wskazać swoje dochody. Przedstawić kosztorys swojej rodziny (w tym dobrowolnie dochody zony).
Skupić się jednak na tym, że siostra uczęszcza do prywatnej szkoły, co nie jest usprawiedliwiona potrzeba i nie mial wpływu na jej wybór. Podnieść, że Pani jest w podobnym wieku i uczy się w szkole publicznej. Dokładnie przeanalizować wydatki córki. Kwestionować te zawyzone, to powinno być proste ponieważ jest Pani w tym samym wieku co siostra te i potrzeby sa identyczne.
Podnieść, że brak uczestnictwa w wychowaniu córki wynika z ustaleń byłej żony przed sadem (wnosić o dołączenie akt poprzedniej sprawy), a co za tym idzie nie powinny mieć wpływu na zwolnienie jej lub ograniczenie jej obowiązku uczestnictwa w finansowaniu potrzeb córki.
Ojciec sam powinien zasugerować jakąś symboliczna podwyżkę uznając że w ostatnich latach wzrosły ceny. Wnosić o zawarcie ugody (to zamknie jej drzwi do apelacji jeśli zmieni zdanie).
Ojciec musi też pamiętać, że ma obowiązek pracy nawet ponad siły, aby zaspokoić potrzeby nieletnich dzieci. Zatem już teraz powinien się rozglądać za lepiej platna praca/nadgodzinami/dodtakowym zajęciem.

Powrót