Podwyższenie alimentów

• Autor wątku Autor wątku Halyna8811
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

Halyna8811

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam pytanie. Od 10 lat zasądzone alimenty 500 zł od byłego męża na już 14 letniego syna.
Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad podwyższeniem ( wszyscy mówią że to bardzo mało) ale czy to ma sens? Nie mam pojęcia ile zarabia i gdzie pracuje, ma już 4 dzieci i nowa rodzinę. Czy to będzie miało duży wpływ czy podniosą mu ? Dodam jeszcze ,że ma pozbawione prawa i od 10 lat zero kontaktu z dzieckiem. Ja już też mam nową rodzinę. Chciałabym wnioskować o 900- 1000 zł. Ale przeraża mnie fakt chodzenia znowu po sądach, dlatego stąd moje pytanie czy w ogóle jest szansa na jakieś podwyższenie skoro mamy już swoje rodziny, zero kontaktu, brak informacji o jego zarobkach. A utrzymanie nastolatka bardzo wzrosło . Z góry dziękuję

Bez wiedzy na temat obecnej sytuacji majątkowej ojca Twojego dziecka nikt nie napisze czy warto czy nie warto. Tak czy owak powinnaś dokumentować ponoszone wydatki na to dziecko. I to nie w jednym miesiącu a np w skali roku.

Halyna8811 napisał:
Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad podwyższeniem ( wszyscy mówią że to bardzo mało) ale czy to ma sens?
Generalnie 500 złotych to kwota na obecne czasy niska, wykazanie podwyższonych kosztów utrzymania względem tych sprzed 10 lat także nie powinno być trudne. Sąd zna realia finansowe, ma też świadomość różnicy pomiędzy kosztem utrzymania czterolatka a czternastolatka. Do tego oczywista z punktu widzenia sądu podwyższa cen towarów i usług względem tej w 2015 roku. Jakimś wyznacznikiem tych zmian może być podniesienie kwoty wypłacanej przez Fundusz Alimentacyjny z 500 do 1000 złotych miesięcznie. Tak jak napisał forg sprawa rozbija się o możliwości zarobkowe ojca dziecka. To że posiada już inne dzieci ma znaczenie - obniża - dla wysokości potencjalnej podwyżki z tym, że także te dzieci powinny być utrzymywane przez oboje rodziców i z tego wzglęu możliwości zarobkowe matki tych dzieci będą miały znaczenie. Z drugiej strony jednak brak kontaktu i sprawowania jakiejkolwiek roli rodzidzicielskiej na znaczenie - zwiększa - dla wysokości potencjalnej podwyżki. Niekiedy sąd sam z urzędu wzywa do złożenia przez pozwanego informacji na temat uzyskiwanego obecnie wynagrodzenia jeszcze przed pierwszą rozprawą - jednakże taki wniosek najlepiej złożyć samodzielnie w pozwie o podwyższenie.

Powrót