Podwyższenie świadczeń alimentacyjnych

• Autor wątku Autor wątku Vothis
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

Vothis

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam wszystkich
Mam pewien problem i nie wiem gdzie się z nim zwrócić. Chodzi o podwyższenie kwoty alimentów. Od 2010 roku pobieram alimenty z Funduszu alimentacyjnego. Ustalono wtedy kwotę w wysokości 350 zł. Obecnie mam prawie 19 lat a ta kwota nie spełnia moich potrzeb. Jestem uczniem 3 klasy technikum w kierunku Technik Informatyk. Uczęszczam(a raczej uczęszczałem ze względu na sytuację na świecie) na siłownie. Opłacałem również bilet miesięczny w kwocie prawie 150zł, ponieważ mieszkam ponad 15km od mojej szkoły. Wiem z różnych miejsc że mogę ubiegać się o podwyższenie ich na kwota 500zł. Tutaj moje pytanie. Jak mogę się do tego zabrać ? Co będzie mi do tego potrzebne ? Gdzie mam się z tym udać. Dla ścisłości dodam że matka nie płaci alimentów i przebywa za granicą od 2007 roku gdzie "nie pracuje". Dodatkowe pieniądze przydałyby się ponieważ wybieram się na studia a i moje obecne zainteresowanie i aktywności również wymagają opłaty.

Ostatnia edycja:
Aby fundusz wypłacał ci wyższe alimenty, muszą one być zasądzone rodzicowi. W tym przypadku musisz złożyć pozew do sądu o podwyższenie alimentów. Sąd może przychylić się do twojego wniosku i wtedy FA wypłaci maksymalnie 500 zł. Pamiętaj, że to kwota maksymalna, którą wypłaca FA, ale sąd może przyznać ci wyższe alimenty, jeśli będzie widzieć do tego przesłanki.

Powrót