Podział domu na dwa odrębne mieszkania

• Autor wątku Autor wątku sylvia1973
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sylvia1973

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry
Kilka lat temu zaciągnelismy z mężem kredyt hipoteczny na kupno domu z rynku wtórnego. Remont zrobiliśmy z pieniędzy, ktore mialam ze sprzedaży mieszkania będącego tylko moją własnością jeszcze przed naszym ślubem.
Mamy wspólnotę majątkową.
Niestety nasze drogi się rozchodzą. Myślałam nad sprzedażą domu. Jednak kwota, jaką uzyskalibysmy "na czysto" po spłacie kredytu nie pozwoliłaby na kupno nawet 1 mieszkania.
Dom jest piętrowy.
1 opcja: fizycznie jest możliwość podzielenia go na dwa odrębne mieszkania ale jak to ogarnąć prawnie i bankowo?
2 opcja: mąż jest skłonny przekazać cały dom na mnie w formie ... (no właśnie nie wiemy jakiej), ale czy jest taka możliwość przy zaciągniętym przez nas kredycie?
Czy bez zgody banku na którąkolwiek z wymienionych wyżej opcji, nie możemy nic zrobić?
Będę wdzięczna za każdą rzeczową podpowiedź.

sylvia1973 napisał:
1 opcja: fizycznie jest możliwość podzielenia go na dwa odrębne mieszkania ale jak to ogarnąć prawnie i bankowo?
2 opcja: mąż jest skłonny przekazać cały dom na mnie w formie ... (no właśnie nie wiemy jakiej), ale czy jest taka możliwość przy zaciągniętym przez nas kredycie?
Nie jest potrzebna zgoda banku ani na zniesienie współwłasności ani na darowiznę. Co do zniesienia współwłasności przez podział to po pierwsze wyodrębnienie dwóch lokali a potem zniesienie ich współwłasności. Zabezpieczenie hipoteczne pozostanie na obu nieurchomościach.

Powrót