Podział działki i budowa domu

• Autor wątku Autor wątku pro.eko
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pro.eko

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
20
Witam !
Posiadam pół hektarową działkę budowlaną.
Działka jest zabudowana w niecałej 1/4
Niestety w miejscu zabudowań znacząco podniosłem wysokość terenu, powierzchnie dachu oraz wielkość parkingu od pewnego czasu toczy się postępowanie w sprawie zmiany stosunków wodnych.
Czy w przypadku takiego postępowania administracyjnego mogę ubiegać się o kolejne pozwolenie na budowę ?
W urzędzie stwierdzili iż mogą być problemy ... z uwagi że stroną postępowania jest sąsiad którego zalewam....
A co jeśli bym podzielił działkę i przekazał w darowiźnie synowi czy on by mógł budować i sąsiad już nie był stroną postępowania ?

Urzad gadac sobie moze. Wniosku zlozyc zabronic nie moga a czy beda problemy to sie okaze ale i wtedy beda musieli podac podstawe prawna.
Sama zmiana wlasnosci nie zmieni faktu, ze sasiad i tak bedzie strona postepowania.

Urząd mi nie zabrania składać wniosku - tylko jeśli złożę wniosek sąsiad będzie stroną postępowania i może robić problemy.
Chciałbym tego uniknąć.
Działka po podziale i tak by graniczyła z sąsiadem ale budowa by nie miała oddziaływania na działkę sąsiada ( po 10 m od granicy z każdej strony nieruchomości ).
Całkiem inny właściciel - czy w tym wypadku sąsiad też jest uznawany za stronę postępowania ?

To urzad sam decyduje kto bedzie strona podstepowania. Nie ma zadnych limitow typu 10m czy wiecej/mniej. Chodzi o to na kogo potencjalnie bedzie ta budowa oddzialywac.
Jezeli sasiad nie bedzie strona postepowania to zawsze i tak moze to zakwestionowac w urzedzie i nagle i tak stroną zostanie.

Wiem że urząd sam decyduje kto jest stroną postępowania.
Ale nurtuje mnie zasadnicza sprawa - jeśli na danej działce toczy się postępowanie w sprawie zmiany stosunków wodnych a wykonam podział tej działki to powstaną w wyniku podziału dwie działki. Czy wtedy postępowanie prowadzone jest dalej na tych dwóch działkach czy tylko już na jednej , na tej na której są nieprawidłowości ?
Druga jest uwolniona od postępowania ?

To zalezy od zakresu odzialywania inwestycji, przepis nie normuje, ze strona jest tylko wlasciciel jednej najblizszej nieruchomosci

Powrót