podział działki/ wywłaszczenie

• Autor wątku Autor wątku Krzysztof12345
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Krzysztof12345

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Szanowni Państwo!
Czy możgę dochodzić odszkodowania jeżeli gmina dokonała podziału mojej działki dla wybudowania celu publiczego( w tym wypadku było to poszeżenie drogi), dodam że podpisałem dobrowolną zgodę przekazując gminie kawałek mojej działki, czy mogę się więc ubiegać o jakąś rekompensatę, lub cofnąć zgodę w razie odmowy jej wypłacenia.

Pozdrawiam !

To zależy co tam dokładnie było napisane w tej dobrowolnej zgodzie. Wywłaszczenia co do zasady są oczywiście z odszkodowaniem w wysokości rynkowej wartości zajetego gruntu.

witam

Zanim zadam pytanie chcę przedstawic sytuacje.
Moja mama ma w bloku mieszkanie wykupione na własność.Blok stoi na działce
której współuzytkownikiem wieczystym ( około 0,3 %) jest moja mama,właściciel drugiego mieszkania (0,3 %) i reszta (ponad 99 %) urząd miasta.Urzad miasta planuje obok wybudowac inny blok.W tym celu chce podzielic w/w dzialke i odlaczoną część przyłączyć do tej na ktorej bedzie stal nowy blok (ta inwestycja nie jest inwesyją pożytku publicznego).Mama nie chce sie na ten podział zgodzić (jedynie tą część ktorą chce zabrać urząd można przeznaczyć na parking , a bez parkingu spada wartość samego mieszkania).Ponieważ mama jest za granicą upoważniła mnie na piśmie do reprezentowania jej wobec urzędu i wyrażania sprzeciwów wobec decyzji o podziale tej działki. Urząd twierdzi ze mimo pełnomocnictwa nie mogę reprezentować jej przed urzadem miasta w tej sprawie (bo nie mam interesu w tej sprawie)
- czy to prawda ?
Czy urząd moze dokonac tego podziału pomimo braku mojej zgody ?
czy urząd może dokonac tego podziału pomimo braku zgody mamy ?

Powrót