podział majątku a dzieci

• Autor wątku Autor wątku ddagmara1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

ddagmara1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Mam bardzo trudną sytuację. Przed zawarciem związku małżeńskiego zrobiłam męża współwłaścicielem mieszkania własnościowego.Ale niestety przez wiele lat zdradzał mnie z inną kobietą stąd też rozwód dostałam z orzeczeniem o jego winie. Z tego względu,że mamy kilkunastoletniego syna nie płaci alimentów,nie interesuje się dzieckiem,zaniedbuje go pod względem utrzymania i wyżywienia a do tego żąda spłaty połowy wartości mieszkania,w którym nie miał jakiegokolwiek wkładu własnej pracy w remont czy konserwację tego mieszkania związanego z użytkowaniem,absolutnie żadnej przez 14lat. A do tego mam nowego partnera z którym mam miesięczną córeczkę.I chciałabym ją wziąć pod uwagę przy podziale majątku zwłaszcza,że dwójka dzieci jest ze mną,którym muszę zapewnić dach nad głową.
Czy w związku z tym mam szansę wywalczyć obniżenie spłaty jego zobowiązania jako współwłaściciela mniej niż 50% biorąc pod uwagę wszystkie te czynniki które wpływają na jego niekorzyść?

Można próbować żądać ustalenia nierównych udziałów w majątku wspólnym, ale nie wiem, czy okoliczności, które pani przytoczyła sąd uzna za wystarczające, gdyż możliwość ustalenia nierównych udziałów jest zarezerwowana dla baaardzo wyjątkowych sytuacji. W pani wypadku należało w odpowiednim terminie odwołać darowiznę.

A jeśli jest taka opcja,to ile przysługuje czasu na odwołanie darowizny?

Krzysiek: rok od dowiedzenia się o niewdzięczności obdarowanego, a nie od dokonania.

Koleżanka podpowiedziała mi,że jest opcja taka,aby zrzekł się swojej części na syna,czy takie rozwiązanie wchodzi w grę jeżeli by się zgodził?

I ostatnie pytanie. Gdybym pobrała się z obecnym partnerem to czy były mąż byłby zwolniony z płacenia alimentów na rzecz jego kilkunastoletniego syna gdybym go podała o alimenty??

ddagmara1 napisał:
I ostatnie pytanie. Gdybym pobrała się z obecnym partnerem to czy były mąż byłby zwolniony z płacenia alimentów na rzecz jego kilkunastoletniego syna gdybym go podała o alimenty??

nie

Dzieci nie sa wlascielami mieszkania, tylko Pani i maz, w zwiazku z tym to Panstwo sa brani pod uwage przy podziale.Nie dzieci.

Jak zechce darować swoją część synowi, to oczywiscie może :)

Powrót