podział majątku a dziecko niepełnosprawne

• Autor wątku Autor wątku Dorota_M
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Dorota_M

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam
Zastanawiam się czy jest szansa na inny podział wspólnego majątku niż pół na pół kiedy mamy dziecko niepełnosprawne.
Chodzi mi o mieszkanie które po podziale wystarczy mi jedynie na kawalerkę i o samochód który jest mi konieczny do dowożenia dziecka na rehbilitację czy do przedszkola integracyjnego.
Proszę mnie oświecić w tym temacie.

pzdr
Dorota M.

Proszę odróżnić kwestię udziałów w majątku wspólnym od sposobu jego podziału.

Udziały w majątku wspólnym wynoszą co do zasady po 1/2. Z ważnych powodów każdy z małżonków może żądać, ażeby ustalenie udziałów w majątku wspólnym nastąpiło z uwzględnieniem stopnia, w którym każdy z nich przyczynił się do powstania tego majątku, ale nie widzę tu podstaw (dziecko niepełnosprawne nie jest brane tu pod uwagę).

Natomiast, nawet jeżeli mają państwo po 1/2 udziału w mieszkaniu i samochodzie, to nie oznacza, iż podział będzie polegał na sprzedaży i podziale pieniędzy. Możliwy jest bowiem podział polegający na przyznaniu jednemu z małżonków mieszkania za spłatą drugiego (też w ratach). Przy tym podziale uwzględniane będzie, po czyją opieką dziecko pozostaje.

Sugeruję więc wnosić o podział polegający na przyznaniu mieszkania Pani za spłatą męża w ratach i uzasadniać także potrzebami dziecka pozostającego pod Pani opieką.

Powrót