Podział majątku- działki

• Autor wątku Autor wątku zool
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zool

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Dzień dobry,
Mam troszkę skomplikowana sprawę i nie wiem jak się do niej zabrać. Sprawa dotyczy nieruchomości-dokładnie działek rolnych/lasów, które zakupił mój tata wraz ze swoim rodzeństwem bardzo dawno temu. Nikt nie posiada na tę ziemie aktu własności a ziemia kupowana była na dodatek na rodziców (moich dziadków). Nikt sprawy nie przypilnował dziadkowie zmarli, rodzeństwo również a podatek od nieruchomości od prawie 20 lat płacą moi rodzice, obecnie mama.
Sprawa dotyczy 22 działek o różnej wielkości i położeniu- razem 3,5hektara. Jak podzielić te działki, kto powinien to zrobić ( czy możemy sami sobie podzielić czy tylko sąd)?. Dodam że od 2004 r podatek za te wszystkie działki płacili moi rodzice, od 2 lat ja ponieważ mama została sama i ją na to nie stać ( teraz stanowi to kwotę ok 400 zł) .
Pomimo informacji telefonicznej do gminy, opłaty nadal przychodzą na mojego tatę. Tu już doczytałam, jak sprawę załatwić.
1. Spadkodawca, czyli mój tata zmarł w kwietniu 2020 r .
Spadek dotyczy dalszego niż drugiego pokolenia wstecz:
Spadkodawcy – czyli dziadkowie umarli w latach 60/70 zanim się urodziłam. Rodzeństwo mojego taty:
Brat K-nie żyje- stary kawaler nie posiadający dzieci
Siostra K-nie żyje, mąż zmarł- mająca 2 dzieci- Stanisław i Krystyna - tu każdy ma dzieci i wnuki
Siostra B-mąż nie żyje, 3 dzieci-Bogusława, Andrzej, Stanisław- tu każdy ma dzieci i wnuki
Mój tata Stanisław- żona Krystyna- żyje +dzieci: Justyna-ja, Krzysiek, Sylwia- każdy ma dzieci
- Czy zostało przeprowadzone postępowanie spadkowe?
Moi rodzice za życia ok. 6 lat temu przepisali notarialnie dom w którym obecnie mieszka mama na dzieci- czyli naszą tróję, a działka ( o której tu mowa) nie mogła być przepisana bo nie jest prawnie podzielona. Natomiast mamy Akt Notarialny, Protokół dziedziczenia/ Akt Poświadczenia Dziedziczenia zrobiony w sierpniu 2020 r ( już po śmierci taty) że wszystkim należy się ¼ .
Tata nie zostawił testamentu
Jeśli pytanie dotyczyć będzie dziedziczenia nieruchomości:
1. Jaki jest status prawny nieruchomości – własność, ale bez aktu notarialnego
2. Kto figuruje jako właściciel – mój tata jako jedyny żyjący z rodzeństwa i odnaleziony przez komornika 18 lat temu w celu płacenia za działki
3. Czy nieruchomość jest wyłączną własnością spadkodawcy, czy współwłasnością? – wg mojej wiedzy współwłasnością.
Od czego zacząć- sprawa spadkowa w sądzie, czy jest inne rozwiązanie ? Czy jest inna opcja. Działki nie stanowią nie wiadomo jakiego majątku, ale nie chcemy całe życie płacić za całą rodzinę. Bardzo proszę o poradę i pomoc.

Czy te problematyczne działki mają założone księgi wieczyste?

zool napisał:
2. Kto figuruje jako właściciel – mój tata jako jedyny żyjący z rodzeństwa
Masz na myśli to że figuruje w decyzji podatkowej czy to że figuruje w księdze/księgach wieczystych?

Sklero_San napisał:
Czy te problematyczne działki mają założone księgi wieczyste?

Masz na myśli to że figuruje w decyzji podatkowej czy to że figuruje w księdze/księgach wieczystych?

Niestety, nie posiadają ksiąg wieczystych, są to tylko decyzje podatkowe.
Mało tego najlepsze z tych działek kupił mój tata od jakiegoś wujka 60 lat temu na tzw. gębę (tak się kupowało kiedyś na wsi :). Jak prawnie załatwić, aby sąd przydzielił działki, za które mój tata faktycznie kiedyś zapłacił ?

Którykolwiek ze spadkobierców Twojego taty może zawnioskować do sądu o stwierdzenie nabycia przez zasiedzenie działek na rzecz Twojego zmarłego taty a konkretnie tych działek którymi Twój tata sam władał od początku. Można udowadniać że dziadkowie byli tylko figurantami do tych umów nabycia działek albo że od razu wydawali działki poszczególnym dzieciom w posiadanie samoistne.
Mogą być też sytuacje takie że niektóre działki zostały nabyte przez zasiedzenie do współwłasności wszystkich lub niektórych spośród dzieci dziadków. Zależy od tego czy władali określoną działką wspólnie czy samodzielnie.

Powrót