podzial majatku komu nalerzy sie gospodarstwo

• Autor wątku Autor wątku bobik_266
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bobik_266

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam potrzebuje pomocy mam taki problem zmarli mi rodzice nie pozostawiajac zadnego testamentu mialem brata ktury rownierz zmarl i pozostawi 3je dzieci sad podzielil majatek na pol ale nie okreslil do kogo nalezy gospodarka z domem tylko podzial komu ile jestem jedynym zyjacym dzieckie nie wiem co teraz zrobic czy wniesc sprawe do sadu cywilnego czy poprostu pojsc na jaka ugode z dziecmi zmarlego brata jakie mam szanse na wygranie sprawy cywilnej jakie bede musial poniesc koszty sprawy cywilnej prosze o pomoc dziekuje....

Proszę pisać jaśniej.
Sąd chyba stwierdził, iż spadek nabywają X w wysokości 1/2 oraz Y,Z,W w 1/6 każdy?
Jeżeli tak to należy dokonać działu spadku albo przed notariuszem albo gdy brak zgody to przed sądem.

Postaram sie jasniej.Po smierci mojich rodzicow kturzy nie pozostawili po sobie zadnego Testametu postanowilem wniesc sprawe do Sadu o podzial majatku. Sad po zmarlych mi rodzicach przyznal polowe majatku czyli 1/2 gospodarstwa ,druga polowe dostali dzieci mojego brata do podzialu,problem tkwi w tym ze nie wiadomo kto ma prawo do budynkow gospodarczych.Sad orzekl tylko ze majatek zostal podzielonyna z czego ja posiadam 1/2 i dzieci mojego brata rowniez 1/2 tylko ze do podzialu miedzy sieba.Jak mam postapic z tym zeby byla wyjasniona kwestia do kogo naleza budynki gospodarcze znajdujace sie tylko na jednej polowie.Jezeli wniose wniasek do sadu cywilnego jakie mam szanse na przyznanie mi budynkow gospodarczych i czy w sadzie bedzie mialo znaczenie ze zmarli rodzice mieszkali u mnie w mieszkaniu wraz zemna i moja rodzina.Jakie bede musial poniesc koszty rozprawy

Czy treść tego orzeczenia, które wydał sąd brzmi: ..stwierdza, iż spadek po zmarłym.. nabywają .... w...?
Czy może to było inne orzeczenie?

tak wlasnie tak przmialo orzeczenie Sadu ..stwierdza, iż spadek po zmarłym.. nabywają .... w...? Orzekl ze 1/2 majatku nalezy do Mnie a druga polowa do dzieci mojego zmarlego brata ktura podzielil miedzy nimi trzema.Teraz czeba wyprowadzic Geodete zeby podzili Ziemie na polowe.I wtedy znowu sie zacznie problem bo nie wiadomo Dalej komu bedzie sie nalezec budynek gospodarczy .Czy wszyscy bedziemy miec takie samo prawo do budynku?jesli tak czy mam szanse wygrac sprawe cywilna jesli rodzice mieszkali u mnie do ostatnich dni?

Podział fizyczny opisany przez Ciebie powyżej jest jednym ze sposobów działu spadku, który może być problematyczny w przypadku gospodarstwa rolnego.
Pozostałe to przejęcie przez jednego ze spłatą pozostałych oraz sprzedaż.
vide 199 i nast. kc.

Przecież teraz pozostaje sprawa o zniesienie współwłasności. Jak na razie są wspólnie właścicielem gospodarstwa. Z tego co wiem w trakcie takiego postępowania sąd orzeka podział, spłacenie albo licytację. Można też podzielić ten majątek dowolnie ( ty bierzesz budynek oni pole) ale wszyscy muszą się zgodzić.

Powrót