podzial majatku po rozwodzie

• Autor wątku Autor wątku agnues
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

agnues

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
mam pytanie dotyczace,,podzialu majatku po rozwodzie"bardzo prosze odpowiedziec mi na pytanie ,czy moj byly malzonek ma jakies prawa do kamienicy,ktora przed slubem kupilismy razem,teraz minelo 21 lat od rozwodu,mieszkam w niej sama i sama o nia dbam.moj byly malzonek mieszka u swojej drugiej zony,ja niestety nie moge tego ani sprzedac,ani sie zamienic.prosze odpowiedziec mi na pytanie czy mamy do tej kamienicy takie same prawa??????????????????????????????????????????????????????

Oczywiście. Zakupiliście Państwo kamienicę razem i jesteście jej współwłaścicielami. Każde z Was może swobodnie dysponować swoim udziałem we współwłasności.
Należałoby się zastanowić czy nie wnieść sprawy z tytułu zwrotu kosztów utrzymania kamienicy.

Podział mieszkania

Witam, czy ktoś może udzielić wyjaśnień w następujęcej sprawie? W jaki sposób zostanie dokonany, po rozwodzie podział majątku w postaci wykupionego od gminy mieszkania kwaterunkowego. Przy wykupie została zastosowana 90-cioprocentowa bonifikata. Tak więc mieszkanie zostało kupione za 10% jego wartości rynkowej. Czy w przypadku podziału jeden ze współwłaścicieli musiał będzie spłacić połowę wartości rynkowej, czy połowę poniesionych nakładów na wykup?

Powrót