Podzial Majatku po rozwodzie

• Autor wątku Autor wątku kyszy253
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kyszy253

Użytkownik
Odpowiedzi
40
Witam, Zaczne od tego ze za tydzien mam Sprawe rozwodowa z Mezem po 8 latschen malzenstwa. Wniosek zlozylam ja, wyprowadzilam sie od niego juz rok temu, Nie wzielam ze soba nic, samochod byl juz splacony 30 000e, zostalo tylko 12 000 rozdzielone na raty, Auto uzytkowal tylko on ale splacalismy obydwoje, jego Mama przepisala mu 5 lat temu stary dom i dzialke na ktorej wybudowalismy dom. Jest on w stanie surowym zamknietym, on przed rozpoczeciem budowy pprzepisal polowe calosci na mnie. Wiekszosc pieniedzy na budowe byla moja, do tego kredyt 50 000e, splacamy go po polowie co miesiac. On chce ten dom po rozwodzie sprzedac swojej bratanicy za smieszne pieniadze ktore nawet nie pokryja kredytu, Co moge zrobic aby zachowac dom? Czy jest jakas szansa zebym mogla go zachowac i sama splacac kredyt? W stary dom tez inwestowalam i nie mam z tego nic, Jak to wyglada od strony prawnej?

kyszy253 napisał:
Witam, Zaczne od tego ze za tydzien mam Sprawe rozwodowa z Mezem po 8 latschen malzenstwa. Wniosek zlozylam ja, wyprowadzilam sie od niego juz rok temu, Nie wzielam ze soba nic, samochod byl juz splacony 30 000e, zostalo tylko 12 000 rozdzielone na raty, Auto uzytkowal tylko on ale splacalismy obydwoje, jego Mama przepisala mu 5 lat temu stary dom i dzialke na ktorej wybudowalismy dom. Jest on w stanie surowym zamknietym, on przed rozpoczeciem budowy pprzepisal polowe calosci na mnie. Wiekszosc pieniedzy na budowe byla moja, do tego kredyt 50 000e, splacamy go po polowie co miesiac. On chce ten dom po rozwodzie sprzedac swojej bratanicy za smieszne pieniadze ktore nawet nie pokryja kredytu, Co moge zrobic aby zachowac dom? Czy jest jakas szansa zebym mogla go zachowac i sama splacac kredyt? W stary dom tez inwestowalam i nie mam z tego nic, Jak to wyglada od strony prawnej?

Jeśli działka na której wybudowaliście dom została przepisana w połowie na ciebie to oboje jesteście właścicielami i mąż bez twojej zgody nie może go sprzedać domu swojej bratanicy. Podział majątku możecie zrobić sądownie lub umownie u notariusza. Jesli się dogadacie to owszem możesz zachować dom ale będziesz musiała splacic męża. No i pozostaje jeszcze kwestia kredytu, sąd w to nie ingeruje, tutaj musicie dogadać się z bankiem czy zgodzi się na takie rozwiązanie.

Auto jeśli kupiliście po ślubie za wspólne pieniądze to stanowi ono majątek wspólny. Nie ważne kto więcej/mniej z niego korzystał. Co do nakładów na dom to jest za mało informacji co masz na myśli mówiąc ze większość pieniędzy była twoja ? To były twoje oszczędności zgromadzone przed ślubem ? Jesteś w stanie to wykazać ? Jesli tak to w sprawie o podział majątku możesz rozliczyć nakłady z majątku osobistego na majątek wspólny. Jesli to są pieniądze z wynagrodzenia za prace odłożone po ślubie to już nie są tylko twoje a wspólne, chyba ze macie rozdzielność majątkowa ? To taka wstępna ocena, bez szczegółowych informacji nie da się więcej nic powiedzieć. Wszystko zależy od tego co kiedy i za czyje pieniądze kupiliście, czy macie wspólność czy rozdzielność majątkowa itp

Powrót