podział majątku - ukrywanie majątku

• Autor wątku Autor wątku drurbus
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

drurbus

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
problem dotyczy ojca który w obawie przed sprawą rozwodową, a w konsekwencji podziałem majątku poukrywał pieniądze. Jednym z bardziej wartościowych rzeczy jest samochód który zarejestrował na swoją siostrę.

1. czy jest jakakolwiek możliwość wykazania że ów samochód należy do niego. Ojciec posiada zarejestrowany na siebie samochód swojego chrześniaka o znacznie mniejszej wartości (okolo 9 tys zl) natomiast ukrywany samochod to okolo 35 tys zl.

2. mieszkanie które podlega podziałowi majątkowemu zostało wykupione nie do końca ze wspólnych środków. 1/3 mieszkania zapłacili dziadkowie, regularnie wpłacając pieniądze na książeczkę mieszkaniową. wpłaty miały miejsce jeszcze przed ślubem rodziców. czy ta 1/3 mieszkania też bedzie podlegała podziałowi majątkowemu?

3. czy podział majątku który bedzie miał miejsce odbędzie się w równych proporcjach (50% - matka, 50% ojciec)? wydaje mi się ze istotny wpływ ma na to fakt iż ja (pełnoletni) i mój brat (również pełnoletni) znajdujemy się pod opieką matki jednakże moja wiedza z zakresu prawa jest zbyt nikła żeby o tym osądzać.

bardzo prosze o pomoc

nikt nie zna odpowiedzi na nurtujace mnie pytania?:(

1. Moim zdaniem, nie bardzo.
2. Tu się nie wypowiem.
3. Wszystko to co zostało nabyte podczas trwania małżeństwa ze wspólnych dochodów podlega podziałowi jako majątek dorobkowy w równych udziałach po 50%.

2 ) ta 1/3 to darowizna na rzecz wnuka(czki) i tak powinna by rozliczona w US

nie tak sprawa wyglada. opisalem sytuacje..babcia (moja) placala mojej mamie pieniadze na ksiazeczke mieszkaniowa co stanowilo 1/3 wartosci mieszkania. czy byla to darowizna...nie mam pojecia, opisana sytuacja powinna byc jednak osobom wtajemniczonym w prawo znana. napewno ze strony babci wszystko bylo zgodnie z prawem. to jak w koncu bedzie z ta 1/3 mieszkania? jest mamy czy do podzialu? raz jeszcze podkreslam ze byly to srodki zgromadzone jeszcze przed slubem i podpisaniem dokumentu o wspolnocie majatkowej

Wkład wniesiony na książeczkę mieszkaniową przed ślubem, w tym przypadku wskazana 1/3 , nie wchodzi w skład majątku dorobkowego stron i nie podlega podziałowi. Należy jednak ten fakt wskazać przed Sądem i udokumentować w oparciu o stosowne dokumenty. Należy udać się do banku w którym była założona książeczka mieszkaniowa i dokonywane wpłaty i zażądać wydania zaświadczenia o wysokości wniesionego wkładu na książeczkę mieszkaniową na dzień ślubu rodziców, wysokości premii gwarancyjnej naliczonej od te kwoty na dzień otrzymania mieszkania oraz wysokości procentu ubiegłego i bieżącego również na dzień otrzymania mieszkania.
W przypadku, gdy nie można uzyskać takich informacji z banku, należy udać się do Działu członkowsko-mieszkaniowego Spółdzielni, która przydzieliła mieszkanie. Takie zaświadczenie wydaje się na prośbę klienta. :!:

Powrót