Podział majątku w testamencie.

• Autor wątku Autor wątku kareta_pik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kareta_pik

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
29
Rozmawiałam jakiś czas temu z notariuszem.

Nie wiem czy dobrze zrozumiałam, ale chyba mówił, że testament spisany u notariusza może nie zawierać konkretnych danych dotyczących majątku tylko ogólny podział, osobie X zapisuję tyle procent a osobie Y tyle procent.

Mam parę wątpliwości:
1. Chcę spisać testament, który będzie mówił, że pierwsze dziecko ma otrzymać 40%, drugie 40% a osoba niepokrewniona (partner) 20%. Można tak? Wówczas taki podział jest nienaruszalny czy jednak dzieci mają szanse na inny podział?

2. Jedno z dzieci jest dorosłe i tu nie ma wątpliwości. A mogę zapisać udział nieletniemu? Co jeśli zejdę zanim dorośnie?

mówił, że testament spisany u notariusza może nie zawierać konkretnych danych dotyczących majątku tylko ogólny podział

Tak będzie w przypadku zapisu zwykłego. Obok zapisu zwykłego sporządzonego u notariusza istniej także zapis windykacyjny.

Z treści art. 981(1) Kodeksu cywilnego wynika, że w testamencie sporządzonym w formie aktu notarialnego spadkodawca może postanowić, że oznaczona osoba nabywa przedmiot zapisu z chwilą otwarcia spadku (zapis windykacyjny). Przedmiotem zapisu windykacyjnego może być:
1) rzecz oznaczona co do tożsamości;
2) zbywalne prawo majątkowe;
3) przedsiębiorstwo lub gospodarstwo rolne;
4) ustanowienie na rzecz zapisobiercy użytkowania lub służebności;
5) ogół praw i obowiązków wspólnika spółki osobowej.

Literatura prawnicza podaje : "Zgodnie z brzmieniem omawianego przepisu postanowienie w testamencie notarialnym może być uznane za zapis windykacyjny, gdy wskazuje, że oznaczona osoba nabywa wskazany przez testatora przedmiot zapisu z chwilą otwarcia spadku. Wymagane są zatem następujące elementy:
1) oznaczenie osoby (zapisobiercy);
2) wskazanie przedmiotu;
3) wskazanie skutku (nabycie z chwilą otwarcia spadku)" - cytat za: M. Gutowski (red.), Kodeks cywilny. Tom III. Komentarz. Art. 627–1088. Wyd. 3, Warszawa 2022, Legalis.

Ostatnia edycja:
kareta_pik napisał:
1. Chcę spisać testament, który będzie mówił, że pierwsze dziecko ma otrzymać 40%, drugie 40% a osoba niepokrewniona (partner) 20%. Można tak? Wówczas taki podział jest nienaruszalny czy jednak dzieci mają szanse na inny podział?
Możesz powołać tyle osób ile chcesz i każdej przypisać dowolny udział. Ale Twoje dzieci mogą zażądać od pozostałych spadkobierców zachowku, jeśli przyznany im udział byłby mniejszy niż połowa tego co by im przypadało z ustawy.
kareta_pik napisał:
2. Jedno z dzieci jest dorosłe i tu nie ma wątpliwości. A mogę zapisać udział nieletniemu? Co jeśli zejdę zanim dorośnie?
Możesz zapisać nieletniemu.

Powrót