Podzial majatku w UK

• Autor wątku Autor wątku Desperado82
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Desperado82

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam

Chcialbym sie poradzic co do kwesti podzialu majatku w U.K. Wraz z moja byla malzonka, jestesmy wlascicielami wspolnie zakupionego mieszkania. Dogadalismy sie co do kwesti sprzedazy mieszkania tzn. ze je sprzedajemy, mamy juz nawet potencjalnego nabywce jednak byla malzonka zdecydowala nagle ze chce sprzedac mieszkanie, ale nie chce sie podzielic przy sprzedazy pol na pol 50/50 tak jak powinno byc zgodnie z polskim prawem tylko na swoja korzysc. Moje pytanie brzmi czy ma wogole prawo do roszczenia sobie wiekszej polowy majatku i czy w U.K jest takie same prawo co do podzialu majatku jak w Polsce tj.50/50 jezeli nie bylo spisanej intercyzy przed slubem i dobra majatkowe zostaly wniesione wspolnie w trakcie trwania malzenstwa. Jestesmy rozwiedzeni od Maja zeszlego roku za porozumieniem stron i nie nastapil podzial majatku w trakcie orzekania o rozwod. Dodam ze byla zona twierdzi, ze ma rachunki np: za zakupione meble, rachunki za media, i rachunki za nadplate kredytu. Chce sprzedac mieszkanie i podzielic sie 50/50. Co robic?

Pozdrawiam Desperado82

Mieszkanie znajduje się w Polsce czy w UK?

Mieszkanie znajduje sie w U.K

W takim razie sąd brytyjski ma wyłączną jurysdykcję i to w UK musi toczyć się sprawa.
Prawo brytyjskie różni się w tej kwestii trochę od polskiego.
Np. posiadanie dzieci może wpływać na nierówny podział majątku.
Nie znam jednak tych przepisów szczegółowo i nie chce Cię wprowadzić w błąd.

Jest na forum dział dotyczący prawa brytyjskiego. Napisz do moderatora, żeby przeniósł Twój wątek. Tam prędzej zaglądają ludzie, którzy mogą znać dobrze te przepisy.
Tutaj raczej nie doczekasz się odpowiedzi.

Milmo, Dziekuje

Desperado82 napisał:
Witam

Moje pytanie brzmi czy ma wogole prawo do roszczenia sobie wiekszej polowy majatku i czy w U.K jest takie same prawo co do podzialu majatku jak w Polsce tj.50/50 jezeli nie bylo spisanej intercyzy przed slubem i dobra majatkowe zostaly wniesione wspolnie w trakcie trwania malzenstwa.Pozdrawiam Desperado82

Odpowiedz
1.Ma prawo
2.W UK nie obowiazuje scisle ustalony podzial , tutaj sad ma pelna dyskrecje co do podzialu I wszystko zalezy od racjonalnosci decyzji a przedewszystkim chronienia dzieci.
3.Nawet intercyza nie jest wiazaca automatycznie i wiele jest spraw ze mimo intercyzy podzial nastapil inaczej
4.Jezli doszliscie do porozumienia co do sprzedazy to ok ale nie ma zadnego znaczenia czy malzonka np. wniosla wiecej czy mniej , pytanie dlaczego mialaby dostac wiecej niz polowe ? Musi miec uzasadnienie , np. moglaby zamieszkiwac dom razem z dziecmi I uzasadnic to tym ze dzieci potrzebuja , ale skoro sama zgodzila sie na sprzedaz to ten argument juz nie dziala.
5.Musicie dojsc do porozumienia , jak sprawa skonczy sie w sadzie to oboje na tym stracicie.

Desperado82 napisał:
Witam

Dodam ze byla zona twierdzi, ze ma rachunki np: za zakupione meble, rachunki za media, i rachunki za nadplate kredytu.
Pozdrawiam Desperado82

To ze ma rachunki swiadczy ze miala wklad, ale nie widze w tym argumentu by miala dostac 46 % lub 67% wartosci , pytanie jeszcze ile trwalo malzenstwo to jest istotne , jezeli bylo to wieloletnie malzenstwo to bedzie trudno udowodnic ze jedno z malzonkow wniosl znaczaco wiecej niz drugie .

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Wlasnie dlatego czasami malzonkowie wybieraja Angielskie sady do podzialu majatku, ostatnio sad zasadzil 90 milionow z 273 milionow szwedzkiej parze zyjacej w angli ktora to podpisala intercyze w Szwecji i mimo intercyzy dostala spora czesc.
Jak zwykle diabel tkwi w szczegolach :D

Witam,
Niestety z moja zona nie uklada sie od dawna i postanowilem zlozyc wniosek o rozwod.
Moje pytanie brzmi poniewaz posiadamy we dwoje wlasne dzialalnosci wUK dobrze prosperujace oraz mieszkanie na kredyt .Mieszkanie jest kupione na kredyt na zone czyli zakupila przed malzenstwem.Zbieralismy razem na depozyt i wszelkie remonty oraz oplaty wykonywalismy wspolnie .Moje pytanie brzmi czy jesli nie dogadamy sie czy sad przyzna nam 50/50 co sie stanie z firmami ktore prowadzimy moja jest sole trader ona jest dyrektorem i ma wspolnikow . firmy zaczynalismy kiedy zaczelismy sie spotykac przed slubem.Bede wdzieczny bo sie martwie ze strace swoj dorobek zycia na ktory ciezko pracowalem.
Bede wdzieczny za informacje

Sole trader to nie firma, ile "ona" ma udziałów w swojej firmie? powinno być na companies house.

Ostatnia edycja:
Jak sąd ci przyzna ileśtam udziałów- to będziesz współwłaścicielem firmy swojej ex- po co Ci to?

myśl pozytywnie- jakby zachodziła w ciążę to byś teraz alimenty płacił.
polecam portale randkowe a nie forum prawne.

Dziekuje za informacje.Martwilem sie o swoja firme ale faktycznie tutaj jestem sole trader wiec nie ma mozliwosci aby ubiegala.
Mam zamiar sie wyprowadzic myslalem zeby zakupic mieszkanie bo mam oszczednosci ale ktos mi doradzil abym szybko je ulokowac gdzie kolwiek nie u siebie i wynajac mieszkanie na ten okres do rozwodu . Moje pytanie brzmi czy jesli sie wyprwadze musze nadal utrzymywac dom aby pozniej sie ubiegac o swoja polowe.Jesli chodzi o portale randkowe bylo by lepiej ale dlugo na pewno nie zwiaze sie z kims.

Mieszkanie jest jej i do tego na niespłacony kredyt.
Byłbyś w stanie ją sprowokować żeby Cię uderzyła albo pogryzła- najlepiej jak będzie pijana? Mógłbyś zadzwonić na policję, miałaby zakaz kontaktu, musiałaby płacić za swoje mieszkanie w którym byś na legalu na jej koszt mieszkał.
Oszczędności przelej sobie na polskie konto walutowe żeby nie stracić na przewalutowaniu. Tytuł przelewu "za sex oralny bo mi żona nie daje". I żadnych kwitów na te oszczędności nie miej.

Powrót