Podział majątku – wyrok częściowo zaskarżony

• Autor wątku Autor wątku Piotrek_Kor
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Piotrek_Kor

Użytkownik
Odpowiedzi
279
Cześć

W sprawie podziału majątku wspólnego stron Sąd I instancji wydal wyrok:
1. Udziały stron są równe
2. Nieruchomość została przyznana mojej osobie
3. Spłata na rzecz EX określonej kwoty dopłaty

Obydwoje zaskarżyliśmy wyrok w punkcie 1 i 3 zaś sprawa apelacyjna jest w toku (od ok. roku)

Czy w związku z tym mam możliwość uzyskania prawomocnego wyroku w pkt 2 (niezaskarżonym) i złożenia wniosku do Sądu Wieczystoksięgowego o zmianę treści Księgi Wieczystej w przedmiocie, iż jestem jedynym właścicielem nieruchomości?

Jeżeli tak to czy powinienem złożyć wniosek o wydanie mi prawomocnego wyroku w pkt 2 do Sądu I instancji Czy II?

Pozdrawiam.

Piotr

Piotrek_Kor napisał:
Cześć

W sprawie podziału majątku wspólnego stron Sąd I instancji wydal wyrok:
1. Udziały stron są równe
2. Nieruchomość została przyznana mojej osobie
3. Spłata na rzecz EX określonej kwoty dopłaty

Obydwoje zaskarżyliśmy wyrok w punkcie 1 i 3 zaś sprawa apelacyjna jest w toku (od ok. roku)

Czy w związku z tym mam możliwość uzyskania prawomocnego wyroku w pkt 2 (niezaskarżonym) i złożenia wniosku do Sądu Wieczystoksięgowego o zmianę treści Księgi Wieczystej w przedmiocie, iż jestem jedynym właścicielem nieruchomości?

Jeżeli tak to czy powinienem złożyć wniosek o wydanie mi prawomocnego wyroku w pkt 2 do Sądu I instancji Czy II?

Pozdrawiam.

Piotr

Trzeba czekać na wyrok apelacji.

Cześć

W wyniku apelacji (II instancja - podział majątku)) pojawiło się postanowienie składu jednoosobowego na posiedzeniu niejawnym - ale wynika z niego, że strony mogą złożyć skargę kasacyjną lub zażalenie poziome.

Mam spłacić ex dopłatę i ona zgodnie z postanowieniem ma mi oddać mieszkanie w terminie 14 dni od otrzymana spłaty -czy mogę to już zrobić czy mam czekać na ewentualną kasację?

Czy mogę już złożyć do Sądu Wieczystoksięgowego wniosek o zmianę KW czy musze czekać na ewentualną kasację strony przeciwnej?

Czy muszę wystąpić o numer rachunku do EX czy mogę zrobić jej spłatę na rachunek na który wysyłam alimenty na dzieci i wezwać ją do wydania mieszkania?

Co zrobić jak EX nie zechce się wyprowadzić po spłacie - mi dojdzie ogromny kredyt na jej spłatę, nie stać mnie na utrzymanie mieszkania i dalsze wynajmowanie innego?

Z góry uprzejmie dziękuję za pomoc i odpowiedzi.

Pozdrawiam.

Piotr

Piotrek_Kor napisał:
czy mogę to już zrobić czy mam czekać na ewentualną kasację? Czy mogę już złożyć do Sądu Wieczystoksięgowego wniosek o zmianę KW czy musze czekać na ewentualną kasację strony przeciwnej?

Wyrok Sądu II instancji jest prawomocny z chwilą jego wydania a zatem nie musi (a nawet nie powinien) oczekiwać Pan na rozstrzygnięcie ewentualnej skargi kasacyjnej czy innego nadzwyczajnego środka (wznowienie postępowania, skarga o stwierdzenie niezgodności z prawem).

Piotrek_Kor napisał:
Co zrobić jak EX nie zechce się wyprowadzić po spłacie - mi dojdzie ogromny kredyt na jej spłatę, nie stać mnie na utrzymanie mieszkania i dalsze wynajmowanie innego?

Wypowiedzenie umowy użyczenia, co miesiąc naliczanie odszkodowania zgodnie z art. 18 ustawy o ochronie praw lokatorów z wezwaniami do zapłaty (jako rekompensata za brak zwrotu lokalu) w przypadku braku zapłaty pozew. Odszkodowanie ma swoja wysokością odpowiadać stawkom rynkowym czynszu najmu za lokal o maksymalnie zbliżonych cechach. Dalej ewentualnie pozew o eksmisję lub zbycie nieruchomości (darowizna, sprzedaż i inne).

Piotrek_Kor napisał:
Czy muszę wystąpić o numer rachunku do EX czy mogę zrobić jej spłatę na rachunek na który wysyłam alimenty na dzieci i wezwać ją do wydania mieszkania?

Najlepiej osobiście za pokwitowaniem w obecności świadków lub przesłać przekazem pocztowym jeżeli ma Pan taką możliwość. Przelew zawsze jest obarczony ryzykiem wpłaty na nieprawidłowy rachunek a odzyskanie takiej kwoty nie musi być łatwe.

Bardzo dziękuję za odpowiedź ale czy ma to znaczenie, że jest to postanowienie a nie wyrok?

Środki wyślę na konto na które wysyłam od lat alimenty, mam jej email z wskazanym numerem konta.

Pozdrawiam.

Piotr

Piotrek_Kor napisał:
Bardzo dziękuję za odpowiedź ale czy ma to znaczenie, że jest to postanowienie a nie wyrok?

Nie, sytuacja jest taka sama jak z wyrokiem.

Bardzo dziękuję, ale czy możesz mi jeszcze wyjaśnić co to jest możliwość zażalenia poziomego?

Czy to oznacza że jeżeli storna złoży zażalenie poziome to wyrok do czasu jego rozpoznania nie będzie skuteczny?

Czy w zażaleniu poziomym strona może zaskarżyć wyrok apelacji w całym zakresie? - widzę błędy formalne - Sąd II instancji np zmienił wyrok w punktach, które strony nie zaskarżyły:(

Pozdrawiam.

Piotr

Zażalenie poziome to zażalenie kierowane do innego składu Sądu tej samej instancji. Zażalenie to przysługuje jedynie na określone postanowienia.

Piotrek_Kor napisał:
Czy to oznacza że jeżeli storna złoży zażalenie poziome to wyrok do czasu jego rozpoznania nie będzie skuteczny?

Zażalenie przysługuje tylko na pewne szczególne postawnowienia wydane przez Sąd II instancji.

Przepis prawny:

Art. 394(2) kpc
§ 1. Zażalenie do innego składu sądu drugiej instancji przysługuje na postanowienie tego sądu o odrzuceniu apelacji.

§ 1(1). Zażalenie do innego składu sądu drugiej instancji przysługuje także na postanowienia tego sądu, których przedmiotem jest:

1. odmowa ustanowienia adwokata lub radcy prawnego lub ich odwołanie,
  2. oddalenie wniosku o wyłączenie sędziego,
  3. zwrot kosztów procesu, o ile nie wniesiono skargi kasacyjnej,
  4. zwrot kosztów nieopłaconej pomocy prawnej udzielonej z urzędu,
  5. skazanie świadka, biegłego, strony, jej pełnomocnika oraz osoby trzeciej na grzywnę,
  6. zarządzenie przymusowego sprowadzenia i aresztowania świadka,
  7. odmowa zwolnienia świadka i biegłego od grzywny i świadka od przymusowego sprowadzenia

- z wyjątkiem postanowień wydanych w wyniku rozpoznania zażalenia na postanowienie sądu pierwszej instancji.

Piotrek_Kor napisał:
zy w zażaleniu poziomym strona może zaskarżyć wyrok apelacji w całym zakresie? - widzę błędy formalne - Sąd II instancji np zmienił wyrok w punktach, które strony nie zaskarżyły

W takim wypadku przysługuje skarga kasacyjna o ile wartość przedmiotu sporu (zaskarżenia) jest wyższa lub równa 150 tysięcy złotych.

czyli jeżeli Sąd II instancji zmienił postanowienie na skutek mojej apelacji zaś jej (EX) apelację oddalił to ewentualnie obie strony mogą złożyć kasację wyroku a nie zażalenie poziome (wartość sporu przekracza 150 tys)
paragraf 1 jest zależny od § 1(1). - to oznacza, że możliwe jest jedynie zażalenie poziome w przypadkach zawartych w § 1(1)

Rozumiem, że kasacja nie wpływa na wykonalność postanowienia Sądu II instancji chyba że zapadnie oddzielne postanowienie w sprawie zawieszenie jego wykonalności?

Pozdrawiam.

Piotr

Piotrek_Kor napisał:
Rozumiem, że kasacja nie wpływa na wykonalność postanowienia Sądu II instancji chyba że zapadnie oddzielne postanowienie w sprawie zawieszenie jego wykonalności?

Tak, postanowienie takie wydaje Sąd II instancji na wniosek skarżącego kasacyjnie (wniosek można zawrzeć w skardze kasacyjnej lub złożyć go odzielnie po jej wniesieniu). Postanowienie w przedmiocie wstrzymania wykonania byłoby Panu doręczone z uwagi na to, że postępowanie o wstrzymanie wykonania jest oddzielnym od kasacyjnego postępowaniem a Pan jest tego postępowania uczestnikiem. Oczywiście poza postanowieniem o wstrzymaniu możliwe są także inne postanowienia wpływające na wykonalność prawomocnego wyroku np. złożony w skardze kasacyjnej wniosek o udzielenie zabezpieczenia przez zakaz zbycia nieruchomości.

Ok, ale to jest w interesie 2giej strony aby takie zabezpieczenie ustanowić:)
W związku z tym, że zostało do mnie wysłane postanowienie to w chwili obecnej spłacam II stronę i żądam wydania mi mieszkania.
- rozumiem, że do momentu wydania postanowienia o zabezpieczeniu lub wstrzymaniu wyroku to postanowienie jest wykonalne z chwilą jego wydania i mam prawo spłacić dopłatę stronie i odzyskać mieszkanie?
- czy na podstawie postanowienia Sądu II Instancji - mogę złożyć do Sądu Wieczystoksięgowego wniosek o zmianę KW mieszkania w dziale właściciel?

Pozdrawiam.

Piotr

Cześć,

Zgodnie z wyrokiem spłaciłem EX kwotę dopłaty i wysłałem na email wezwanie do wydania mi nieruchomości informując w treści wezwania o ewentualnym odszkodowaniu za bezumowne korzystanie z mieszkania w kwocie ok 500 PLN dziennie oraz wystawianiu noty księgowej na koniec każdego tygodnia.

W chwili obecnej dołączyłem notarialnie mieszkanie do wspólnoty z obecną żoną, wzięliśmy duży kredyt na spłatę EX i nie stać nas już na dodatkowe opłacanie kolejnego, wynajmowanego mieszkania.

EX to osoba z którą nie da się dogadać – miałem i mam z nią liczne sprawy w sądzie od 10 lat, czy jak wejdę i wymienię zamki w desperacji to z jakimi konsekwencjami mogę się spotkać?

Tocząc z nią kolejne sprawy o odszkodowanie, które trwają miesiącami nie będę miał środków na bieżące raty i opłaty.

W chili obecnej ja spłacam zarówno opłaty za 2 mieszkania, kredyt hipoteczny i kredyt na dopłatę zatem EX dostając kwotę 170 tys ma możliwość wynajęcia innego lokalu wraz z dziećmi.

Proszę o pomoc.

Piotr

Cześć

Po Wyroku II instancji w sprawie podziału majątku spłaciłem EX dopłatę i odzyskałem nieruchomość.
W portalu Sądów widzę, że EX poprzez adwokata złożyła skargę kasacyjną i Sąd wydał zarządzenie o jej dostarczeniu i możliwości odpowiedzi ale z obowiązkiem adwokackim.

Nie mam środków na wynajęcie adwokata bo spłacam kredyt z dopłaty na ex - czy jest jakaś możliwość odpowiedzi na skargę kasacyjną bez adwokata?

Jeżeli nie złożę odpowiedzi to tak jakbym się zgodził z zarzutami skargi kasacyjnej?

Pozdrawiam.

Piotr

Bardzo proszę o odpowiedź: czy jest możliwość odpowiedzi na kasację bez pełnomocnika?

Kasacja zawiera sprzeczne z materiałem dowodowym okoliczności i jej treść jest nieprawdziwa m.in przykład: "rzeczoznawca odjął od wyceny kwotę kredytu hipotecznego" czy też zarzuca że sprawa odbyła się na posiedzeniu niejawnym itp.

Pozdrawiam.

Piotr

Powrót