M
marbuz
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 5
Mam taki temat. Zmarł ojciec mojej znajomej i zostawił w spadku mieszkanie i domek na wsi. Spadkobiercami zostali moja znajoma, jej siostra i jej mama (żona zmarłego). Siostra mojej znajomej mieszka z mamą w mieszkaniu o którym mowa, ona sama w innym mieście, jednak zameldowana została w tymże domku na wsi. Siostra znajomej upiera sie aby domek sprzedać bo są jej potrzebne pieniądze. Znajoma chciałaby ją spłacić, jednakże nie chciałaby spłacać całej kwoty a różnicę pomiędzy wartością domku i mieszkania w którym mieszka siostra a jednocześnie chciałaby zrezygnować z współudziału w powyższym mieszkaniu.
W jaki sposób można to zrobić? Nadmienię że nie byłby to żaden problem gdyby nie mama której znajoma nie chciałby angażować w sprawę, a która ma udział o obu nieruchomościach. Zaś spłacenie siostry na ten moment niewiele da bo w przypadku śmierci mamy znów spłacona siostra dostanie część części domku należącej do mamy i znów problem może wrócić (będzie chciała sprzedać swoją cześć itp).
Czy jest jakiś sposób na definitywne załatwienie tematu, tak aby raz na zawsze na przyszłość siostra nie mogła rościć sobie praw do domku, a moja znajoma w zamian za to do mieszkania? [/b]
W jaki sposób można to zrobić? Nadmienię że nie byłby to żaden problem gdyby nie mama której znajoma nie chciałby angażować w sprawę, a która ma udział o obu nieruchomościach. Zaś spłacenie siostry na ten moment niewiele da bo w przypadku śmierci mamy znów spłacona siostra dostanie część części domku należącej do mamy i znów problem może wrócić (będzie chciała sprzedać swoją cześć itp).
Czy jest jakiś sposób na definitywne załatwienie tematu, tak aby raz na zawsze na przyszłość siostra nie mogła rościć sobie praw do domku, a moja znajoma w zamian za to do mieszkania? [/b]