Podział spadku brak woli podziału

• Autor wątku Autor wątku Kacper9900
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kacper9900

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witajcie
Nie wiem jak ugryźć temat wiec chciałbym Was poprosić o opinie, sugestie bądź poradę. Po śmierci rodziców mojego ojca mój ojciec stał sie współwłaścicielem wspólnie z bratem majątku po rodzicach a ze ojciec nic z tym nie zrobił (z nieznanych dla mnie powodów) cały majątek widnieje jako 50/50 % z tym ze brat mojego ojca mieszka w tym domu korzysta z lasu pola itd a my dostajemy co roku podatek to zapłaty za swoja połowe. Nadmienię ze druga strona w ogóle sie nie poczuwa do załatwienie tej sprawy tzn podziału ziemi i spłaty domu. Jak mogę ten problem rozwiązać , czy mogę wymusić spłatę domu i podział ziemi ? Bo uciążliwe dla mnie jest posiadanie na papierze czegoś z czego sie nie korzysta a w oczach urzędu skarbowego robi z ciebie "majętnego posiadacza ziemskiego".

Czy twój ojciec nadal żyje?
Kiedy zmarł dziadek?

Trzeba zrobić stwierdzenie nabycia spadku po twoim dziadku i ojcu Spadkobiercy ojca dziedziczą jego połowe spadku.Po uzyskaniu postanowienia o stwierdzeniu nabycia spadku po dziadku i ojcu jego spadkobiercy czyli zona i dzieci składacie wniosek do sądu o dział spadku.Jesli brat ojca mieszka w tym domu i korzysta z pola składacie propozycje aby was spłacił .Podajecie wartość spadku i wysokośc spłat dla kazdego z was- spadkobierców ojca. Druga propozycja to sprzedaż całego maj,atku i podział pieniędzy . Trzecia możliwośc podział spadku fizycznie .Np dom dla brata ojca a pole dla was według wartości zgodnie z udziałami w spadku.Jeżeli spadkiem jest gospodarstwo rolne sprawa się komplikuje.

Dziękuje za odpowiedz. Czyli jak rozumie jeśli chce spłatę domu muszę wyprowadzić rzeczoznawce aby wycenił dom czy na przykład mogę zaproponować bez rzeczoznawcy ze chce tyle i tyle za dom a reszta pół na pół ? Co do całości to jest gospodarstwo rolne tzn taki ma status prawny.

Mozesz wycenić bez rzeczoznawcy a jesli wuj sie z tym nie zgodzi sad moze powołac biegłego rzeczoznawce. Możesz zadac spłaty udziału w domu i reszty lub sprzedzży całości i podziału pieniedzy .Jesli miedzy wami bedzie zgoda na wszystko mozecie sie dogadac i sprawe załatwić u notariusza, jesli nie w sadzie może sie to długo ciagnąc i trwac latami.

Powrót