Podział spadku po tacie

• Autor wątku Autor wątku zofiakot
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zofiakot

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Dzień dobry,

Wraz z trójką rodzeństwa oraz mamą przyjęłam spadek po tacie. Podpisalismy akt dziedziczenia. Zgodnie z aktem mama ma 1/4 czesci spadku a kazde z nas 3/16.

Ponieważ mam dosyć, i jestem wykończona lawiną nielogicznych pomysłów na zarządzenie spadkiem w postaci zarówno nieruchomości (wielu) jak i fizycznymi pieniędzmi, chciałabym wziąć od wartości wszystkiego swoje 3/16 i pozostać wciąż osobą decyzyjną z uwagi na wspólność niektórych z nieruchomości. (np. gdy coś będą chcieli sprzedać, mogę powiedzieć zarówno tak jak i nie)

jak to zrobić, jak się za to zabrać i co musi się zadziać?
czy podejmuje pewnego rodzaju ryzyko działając w ten sposób?
Czy mogę ponieść jakieś konsekwencje w obliczu takich działań?

z góry pięknie dziekuję za informacje kazdemu kto posiada wiedze z tego zakresu.

Chcesz dostac splate a jednoczesnie zarzadzac swym majatkiem ?
Kto sie na to zgodzi ?

Dlatego tez poruszam ten wątek - nie znam zapisów i zasad, nie wiem również ze po otrzymaniu swojej części, znika moja decyzyjność wobec nieruchomości.
Rozumiem zatem, ze jeśli godzę się i chce swojej 3/16 ze wszystkiego, to czy oni to później wynajmą czy sprzedadzą, ja będę miała z tego gwarantowane 3/16.

Zgadza się?

Żebyś mogła "wziąć swoje 3/16" musi zostać dokonany dział spadku, w wyniku którego spadek zostanie rozdysponowany pomiędzy spadkobierców (czy to poprzez fizyczny podział majątku, czy spłatę). Nie będzie żadnych wspólnych nieruchomości - Ty weźmiesz swoje, pozostali spadkobiercy swoje i tyle.

Nie da sie zjeść ciastka i mieć ciastko.

Okej, ale co jeśli osoby te chcą zarządzać wspólnie niektórymi z miejsc, a Działowi spadku ma podlegać jedynie określona liczba nieruchomości. I

chce swojej 3/16 ze wszystkiego

(...)

Działowi spadku ma podlegać jedynie określona liczba nieruchomości. I
Zdecyduj się;)

Jeśli dokonacie częściowego działu spadku, to oczywiście w części nieobjętej działem wciąż będzie istniała współwłasność i wszelkie decyzje dot. sprzedaży podejmowane będą przez wszystkich współwłaścicieli, środki z ich sprzedaży dzielone proporcjonalnie do udziałów.

Powrót