Podział spadku z dłużnikiem

• Autor wątku Autor wątku spam.radek@gmail.com
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

spam.radek@gmail.com

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam,

mam taki taka sprawę do przeprowadzenia.

1. Moi dziadkowie mieli dwóch synów. Jeden z nich zmarł i ja jestem jego spadkobiercą
  2. Za życia dziadków moj ojciec a ich syn dostał od nich ich mieszkanie jako darowiznę
  3. Teraz na mocy przejęcia spadku po tacie ja jestem właścicielem mieszkania
  4. Okazało się jednak, że po śmierci dziadków nie bylo przeprowadzone postepowanie spadkowe przez ich dzieci - nie było ani nabycia spadku ani podziału.
  5. Wiem, że do schedy spatkowej po dziadkach to mieszkanie wchodzi i chciałbym je z drugim żyjącym synem dziadków przeprowadzić
  6. Dowiedziałem się, że musze z żyjącym synem przeprowadzic nabycie spadku i podział spadku po dziadkach - tak aby nikt nie mógł mieć do mnie roszczeń w kontekście tego spadku
  7. Problem jaki mam jest taki, że ten żyjący syn ma na sobie egezkucję komorniczą. W związku z tym pytanie - czy jeśli przeprowadze nabycie spadku i on nabedzie 1/2 masy spadkowej (w tym to mieszkanie) to czy komornik przyjdzie do mnie po zaspokojenie wierzytelności ?
  8. Czy mogę jakoś inaczej przeprowadzić tą sprawę?

Zależy mi na tym, aby z żyjącym synem się rozliczyć jak najbardziej zgodnie z literą prawa.

1. Kiedy zmarł dziadek, kiedy babcia?
2. Kiedy zmarł Twój ojciec?
3. Czy darowane Twojemu ojcu mieszkanie było jedynym majątkiem dziadków, czy też pozostał jakiś spadek na plusie, ewentualnie na minusie?

1. Babcia zmarła w 2014
2. Dziadek zmarł w 2018
3. Tata zmarł w 2021
4. Tak nic innego po dziadkach nie zostało ani na plus ani na minus - w trakcie ich życia tata nabył od nich w drodze umowy K/S nieruchomość

Po pierwsze jeżeli dziadkowie za życia darowali mieszkanie, to w ich spadkach nie może być już udziałów do tego mieszkania (wygląda na to, że ich spadki byłe zerowe).
Wujowi natomiast może przysługiwać zachowek po dziadku.
Prawo do zachowku po babci (jeżeli nie było testamentu) przedawniło się.

Ostatnia edycja:
Właśnie z tym darowanym mieszkaniem mam problem, bo z tego co czytałem właśnie darowizny wchodzą w skład schedy spadkowej, więc w akcie notarialnym nabycia spadku chyba to powinno być uwzględnione ? Tutaj mam największą właśnie obawę, bo jak wchodzi to pewnie komornik ta część wejdzie.

A druga sprawa jeśli nie wchodzi to jak ja formalnie mogę ten zachowek rozliczyć ? I czy to zamknie wszelkie ewentualne roszczenia wuja do spadku po dziadkach ?

Darowizny są uwzględniane przy ustalaniu schedy spadkowej na potrzebę wyliczenia zachowku. Nie mają natomiast wpływu na treść notarialnego aktu poświadczenia dziedziczenia, czy sądowego postanowienia o nabyciu spadku. W dokumentach tych nie określa się składników schedy spadkowej a jedynie wskazuje kto i w jakim ułamku dziedziczy po zmarłym.

A to w takim razie ten zachowek jak przeprowadza się procedurę ? I na jakiej podstawie kto stwierdza jaka jest podstawa jego wyliczenia ?

Substrakt zachowku (podstawę jego wyliczenia) oraz jego kwotę musi ustalić ten, kto wysuwa roszczenie o zachowek.
Jeśli druga strona nie zgadza się z wysokością tego roszczenia pozostaje droga sądowa.

W uproszczeniu - Jeśli wuj w ciągu 5 lat od śmierci dziadka wystąpi z roszczeniem o zachowek w konkretnej kwocie, możesz albo zgodzić się z tą kwotą i ja wypłacić, albo podważyć jej wysokość i wówczas wuj będzie musiał przed sądem udowodnić poprawność swoich wyliczeń.

Ostatnia edycja:
Ok wszystko jasne, a żeby takie postępowanie przeprowadzić rozumiem, że kroki są takie:
  1. Notarialne nabycie spadku po dziadkach
  2. Notarialne stwierdzenie przekazania zachowku

, dobrze rozumiem co teraz muszę przeprowadzić?

1. Notarialne lub sądowe.
2. Jeśli wuj wystąpi z roszczeniem o zachowek, a Ty zgodzisz się z jego wysokością to wystarczy zawrzeć umowę o zachowek (i oczywiście wypłacić). Forma aktu notarialnego (ani nawet forma pisemna) nie jest wymagana, choć daje największą gwarancję prawidłowego sporządzenia umowy o zachowek.

Rozumiem, że taka umowa o zachowek zamyka już całkowicie jego roszczenia ? Nie może drugi raz wnioskować, bo coś sobie przypomni ?

Pytanie też czy dobrze rozumuje - dziadkowie nie zostawili żadnego majątku - jedne mieszkanie dostał mój tata w darowiźnie - czy dobrze wyliczam, że tak naprawdę podstawą do wyliczenia zachowku będzie tutaj zero ?

Podstawą do wyliczenia zachowku jest wartość darowanego mieszkania.

Powrót