S
spam.radek@gmail.com
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 8
Witam,
mam taki taka sprawę do przeprowadzenia.
Zależy mi na tym, aby z żyjącym synem się rozliczyć jak najbardziej zgodnie z literą prawa.
mam taki taka sprawę do przeprowadzenia.
- Moi dziadkowie mieli dwóch synów. Jeden z nich zmarł i ja jestem jego spadkobiercą
- Za życia dziadków moj ojciec a ich syn dostał od nich ich mieszkanie jako darowiznę
- Teraz na mocy przejęcia spadku po tacie ja jestem właścicielem mieszkania
- Okazało się jednak, że po śmierci dziadków nie bylo przeprowadzone postepowanie spadkowe przez ich dzieci - nie było ani nabycia spadku ani podziału.
- Wiem, że do schedy spatkowej po dziadkach to mieszkanie wchodzi i chciałbym je z drugim żyjącym synem dziadków przeprowadzić
- Dowiedziałem się, że musze z żyjącym synem przeprowadzic nabycie spadku i podział spadku po dziadkach - tak aby nikt nie mógł mieć do mnie roszczeń w kontekście tego spadku
- Problem jaki mam jest taki, że ten żyjący syn ma na sobie egezkucję komorniczą. W związku z tym pytanie - czy jeśli przeprowadze nabycie spadku i on nabedzie 1/2 masy spadkowej (w tym to mieszkanie) to czy komornik przyjdzie do mnie po zaspokojenie wierzytelności ?
- Czy mogę jakoś inaczej przeprowadzić tą sprawę?
Zależy mi na tym, aby z żyjącym synem się rozliczyć jak najbardziej zgodnie z literą prawa.