Podział spadku z dobrodziejstwem inwentarza a długi.

• Autor wątku Autor wątku alsababnur
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

alsababnur

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Witam.
Taka sytuacja :
Zmarła matka nie złożyliśmy odrzucenia ( ja.brat i ojczym ) spadku no i stało pojawiło się na razie dwóch dłużników. Odbyła się dziś sprawa o podział tego spadku. Ojczym wnioskował o przyjęcie spadku wraz z dobrodziejstwem inwentarza oraz o spis tego inwentarza. Do czasu sprawy nie pojawił się komornik celem spisania ,odbyła się sprawa bez spisu obdarowując nas w równych częściach po 1/3.
Nie wiem co wchodzi w skład tego inwentarza ( tv.meble.auto.i.t.d )ale według sądu miała to być nieruchomość jaką jest garaż wart powiedzmy 30 tysięcy..
Ojczym napisał we wniosku że chce pokryć to wszystko sam żebyśmy my mieli spokój. (podobno sam się musi dogadać z komornikiem ) czy może jest jakiś prawny sposób żeby wziął to na siebie?

Mam takie pytania :
1.Jaka kolejność teraz załatwiania spraw powinna być żeby to miało ręce i nogi.
2. Czy teraz wszyscy musimy brać komornika żeby zrobił spis czy wystarczy jak ojczym to zrobi jest wnioskodawcą.
3.Czy dobrze rozumuję że odpowiadamy za dług do wysokości tego inwentarza ?
Wiec np. dług w wysokości 35 tysięcy płacimy tylko do 30 a mniejsze
proporcjonalnie każdy ?
4.Czy złożenie zawczasu wniosku o ograniczenie odpowiedzialności jest potrzebne żeby
dłużnik nie sięgnął po prywatny majątek celem spłaty długu na spłatę którego brakło
funduszy ze spadku ( ten garaż )?
4. Jeśli za jakiś czas pojawią się kolejni dłużnicy a z tego spadku nie zostanie nic bo
spłaciliśmy jak wyżej te 30 tysięcy pierwszemu dłużnikowi to jakie są opcję ?
Ewentualnie jak cos zostanie to spłacamy jak wyżej ?

Dziękuję za ewentualna odpowiedź i skierowanie na właściwe tory .

Powrót