Podział spadku z obcokrajowcem

• Autor wątku Autor wątku Kw1990
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kw1990

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam. Za jakiś czas chciałbym przeprowadzić podział spadku. W spadek wchodzi działka. Dziedziczę na chwilę obecną Ja i moja zmarła mama, która nie dożyła stwierdzenia nabycia spadku, ale żyła w momencie nabycia tego prawa do spadki po moim ojcu z mocy ustawy.

Teraz 50% dziedziczę Ja, swoją część spadku i jej 50%. Drugą połowę dziedziczy jej obecny mąż, który jest obcokrajowcem.

Czy chcąc przeprowadzić rozprawę o podział spadku, jego obecność jest konieczna? Co w przypadku, gdy nie będzie chciał uczestniczyć w rozprawie? Nie ma tutaj nikogo, nie zna języka ani pewnie chęci ma przyjazd do Polski.

Czy bez niego taka rozprawa może się odbyć, czy będzie to się ciągnęło latami?

Obecnie normalną praktyką w sądach są rozprawy zdalne, gdzie nie jest konieczna fizyczna obecność strony w budynku sądu, lecz jedynie udział za pomocą wideokonferencji. Drugi mąż jako spadkobierca będzie uczestnikiem tego postępowania i żeby mogło ono być przeprowadzone musi mu być skutecznie doręczony wniosek - najlepiej byłoby, gdyby miał on ustanowionego pełnomocnika do doręczeń w Polsce, bo jeśli tego nie będzie to Sąd będzie musiał doręczyć na adres zagraniczny, a to może być długotrwałe i nie zawsze okaże się skuteczne (przede wszystkim istotne jest ustalenie właściwego, aktualnego adresu męża). Jeżeli taki wniosek będzie skutecznie doręczony, to sama obecność drugiego męża na rozprawie (ani fizyczna, ani zdalna) nie jest konieczna, nie uniemożliwia to rozpoznania sprawy. Uczestnictwo w rozprawie tego uczestnika jest jego prawem, a nie obowiązkiem.

Powrót