podział spadku

• Autor wątku Autor wątku magdaradzikowska
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

magdaradzikowska

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Zmarła moja siostra, nie miała dzieci ani męża. mieszkała w mieszkaniu -Spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu. nie pozostawiła testamentu.
Złożyłam wniosek do sądu o stwierdzenia nabycia spadku. odbyła się sprawa. sąd orzekł, że 5/16 należy się mi, 5/16 drugiej siostrze i 6/16 matce (żyje).

i mam wątpliwość, czy w tym wniosku nie powinnam określić co wchodzi w skład spadku? przed złożeniem wniosku pytałam osoby studiującej prawo i powiedziała mi, że to określa się u notariusza co wchodzi w skład spadku jak będziemy juz po sprawie. Ale teraz muszę zgłosić do u. skarbowego, ze nabyłam spadek, żeby nie zapłacić podatku i tam muszę określić co wchodzi w skład spadku. i tu się pojawia brak spójności.

proszę o pomoc, czy nie popełniłam głupoty i nie przeprowadziłam źle sprawy nieokreślając co wchodzi w skład spadku.

dziękuje i pozdrawiam

Sprawa jest wzglednie dobrze przeprowadzona:))
Sad wydał postanowienie o stwierrdzeniu nabycia spadku
Do podzialu spadku wymagane jest postepowanie o dzial spadku ktore zakonczy sie postanowienienim dzialowym albo wizyta wszystkich Pan u notariusza izawarcie umowy o dział spadku
W zeznaniu o nabyciu rzeczy w drodze dziedziczenia trzeba napisac co wchodzi w sklad spadku i okreslic jego wartosc.

Dziękuje bardzo za odpowiedz, pocieszył mnie Pan/Pani.

A jeśli można to jeszcze mała prośba.

Czy teraz lepiej udać się do notariusza i u niego dokonać podziału spadku, czy robić to sądownie. jak jest taniej i jak jest szybciej.

sprawa jest rozwiazana tak, ze mieszkanie ma zostac wlasnoscia mojej corki - tak z siostra, która jest spadkobiercą ustaliłyśmy (ja spłacę połowę wartości mieszkania siostrze ). matka, ktora tez jest spadkobierca, zgadzała się na takie rozwiązanie, ale dziś już tego nie powie sama , bo jest bardzo chora i ma silny zanik pamięci.

Z góry dziękuję.

Pani córka nie otrzyma mieszkania w drodze działu spadku. Trzeba by przyznac Pani mieszkanie, zalatwic zaswiadczenie z US i darowac córce.

Koszty u notariusza za ogol czynnosci notarialnych z tym zwiazanych zalezy od wartosci dzielonego majatku.

Powrót