Podzielniki ISTA - dopłata do ogrzewania.

• Autor wątku Autor wątku alicjagliwice
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

alicjagliwice

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Proszę o pomoc!

Od 4 lat wynajmuję mieszkanie (60m2).

Korzystam z ogrzewania miejskiego.

Niedawno – 2 lata temu, na kaloryferach zamontowano elektroniczne podzielniki ciepła (z dwoma czujnikami temperatury – grzejnika i pomieszczenia, w którym się znajduje).

Pod koniec sezonu grzewczego – a właściwie niedawno (07.05.), otrzymałam pismo, które mówi, że muszę dopłacić ponad 800PLN’ów za ogrzewanie miejskie. Jestem bardzo zdziwiona, gdyż co roku w tym samym stopniu ogrzewam mieszkanie (3 ostatnie sezony przynosiły jedynie zwrot w wysokości 200-300PLN).

Zadzwoniłam więc do administracji i usłyszałam, że bardzo duże zużycie ciepła wykazuje podzielnik znajdujący się na kaloryferze w łazience (grzejnik drabinkowy - zamontowany w 2017 roku, na którym suszą się ręczniki). I nie powinnam zasłaniać kaloryfera ręcznikami i suszyć na nim rzeczy, bo wtedy pomiar jest zafałszowany. Proszę sobie wyobrazić, że po to montowałam tam grzejnik drabinkowy, żeby w zimie móc coś wysuszyć właśnie. A podzielnik jest tak zamontowany, że nie da się go nie zasłonić.

Czy jestem w stanie coś wywalczyć? Uważam, że to niesprawiedliwe. Gdybym wiedziała wcześniej, że nie mogę zasłaniać podzielnika – nie robiłabym tego. Nie dostałam jednak żadnej instrukcji użytkowania od administracji. Proszę o pomoc!

Ostatnia edycja:
Z tego, co mi wiadomo, wszystkie rozliczenia roczne wspólnota mieszkaniowa powinna dostarczyć do 31.03.2018. Czy w związku z tym mogłabym owe zawiadomienie o zapłacie zignorować?

I kolejna rzecz, czy administracja może również podnieść wysokość czynszu o niemal 100PLN? Nie pytając o zgodę?

U nas spodzielnia mieszkaniowa nie montowala w lazienkach podzielnikow .Rozliczenie do marca to chyba nie możliwe ,bo sezon grzewczy trwa nieraz dluzej .U nas odczyty sa pod koniec maja ,a rizliczenie kolo grudnia .Jezeli ktos ma niedoplate to spółdzielnia autonatycznie podnosi mu czynsz. My kiedys po zalozeniu podzielnikow distalismy ulotke uswiadamiajaca czego nie wolno a co warto .chociaz to sa ogolnie znane sprawy. U mojej mamy we wspolnocie faktycznie maja rozliczenia w marcu

Ostatnia edycja:
Przy grzejniku łazienkowym oczywiście jest zawór termostatyczny?

Tak. Jest zawór. Niestety nie jest to takie standardowy zawór - nie pokazuje żadnych wartości.

Dziwne, ale nie niemożliwe. Być może ugrasz coś w sądzie, ale w tym przypadku ryzyko duże. Moim zdaniem zbyt duże, żeby się kalkulowało. Ale to trzeba pokazać komuś zorientowanemu na miejscu, może coś poradzi od strony technicznej montażu podzielnika lub sposobu rozliczenia (zgodności regulaminu z ustawą itp.).

Moja sprawa dot roku 2013/14 i trwała prawie pare lat.Kwota do zapłacenia nie była duza ale zaskoczyło mnie ,ze podczas jednej z najcieplejszych zim ,gdzie grzałam wyjątkowo słabo i krótko otrzymałam dopłatę do rachunku ,Zaskoczenie było tym wieksze ,ze w poprzednim roku grzałam intensywniej i dłużej /ostrzejsza zima / i miałam rozliczenie zerowe a wskazania na podzielnikach mniejsze niż podczas łagodnej zimy.Był to drugi rok działania podzielników w naszej Spółdzielni Mieszkaniowej. Próbowałam wyjasnić ten precedens ale nie było z kim rozmawiać a na moje pisma w tej sprawie nie otrzymałam żadnej odpowiedzi,Odmówiłam zapłaty ,podano mnie do sądu.Problem badał biegły od ciepłownictwa i otrzymując od niego dokumenty zobaczyłam cyrk ogromny - okazał sie ,ze moi sąsiedzi byli jeszcze bardziej oszczedniejsi ode mnie i ogrzewałam dookoła wszystkich i za to jeszcze płaciłam - mając oszczednych w nadmiarze sąsiadów podzielniki obracały sie szybciej i dlatego moje wskazania były wyższe niz w roku poprzednim ,ponadto ogromny procent mieszkańców w większości zakręcała grzejniki i za te oszczedności płacili ci ,którzy mieli grzejniki włączone,Sprawe wygrałam ,sad odrzucił pozew Spółdzielni - wyrok jest prawomocny ale co z tego ? jak nic w tym kierunku nie robią aby podział kosztów był sprawiedliwy i zeby za osoby zakręcajace grzejniki nie płacili inni ,Niech każdy płaci za siebie - ale czy to dociera do zarządu Spółdzielni? Aby uniknąć powtórki z rozliczeniem zakreciłam grzejniki i marznę , Czy o to chodzi?

Powrót