Poezja śpiewana

• Autor wątku Autor wątku Nagranie
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

Nagranie

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam, mam pytanie odnoście pisania muzyki do istniejących już wierszy. Dziewczyna nagrywa płytę z kolegą na której będą znajdować się ich autorskie utwory ale większość to będą wiersze z ich muzyką. Jak wygląda sprawa z prawami autorskimi ?

To zależy czy istnieją jeszcze prawa autorskie majątkowe do wykorzystywanych wierszy. Jeśli istnieją to konieczne będzie uzyskanie odpowiedniego zezwolenia na korzystanie. Prawa autorskie do muzyki będą należeć do nich o raz w całości prawa autorskie do artystycznego wykonania (Art. 85. i następne).

Należy tutaj brać pod uwagę Art. 9. oraz Art. 10. Prawa autorskiego.

A jak sprawdzić czy te prawa istnieją ??? Na pewno wszyscy autorzy wierszy już nie żyją jeżeli to ma znaczenie

Wszyscy zmarli ponad 70 lat temu więc rozumiem, że będzie to w miarę legalne :)

W opisywany przypadku prawa autorskie będą związane z muzyką jak mi wykonaniem artystycznym.

A co w przypadku kiedy nie minęło 70 lat od śmierci autora?
W jaki sposób sprawdzić czy istnieją prawa autorskie majątkowe?

Jeśli nie minęło to istnieją z mocy ustawy, niczego nie sprawdzasz.

W takim razie w jaki sposób mogę uzyskać prawa do nagrania i wydania tych utworów na płycie?

Prawa do nagrania uzyskujesz w momencie ustalenie utworu w jakiejkolwiek formie z mocy ustawy, dotyczy to również wykonania artystycznego. Na korzystanie z cudzego utworu musisz uzyskać odpowiednie zezwolenie.

W jaki sposób uzyskać zezwolenie na korzystanie z tekstu autora nieżyjącego do mojej muzyki?

Od uprawnionego, posiadacza praw autorskich majątkowych (np. spadkobiercy) lub odpowiedniej OZZ o ile uprawniony ma podpisaną z owymi umowę.

Jak znaleźć danego posiadacza praw autorskich? lub odpowiednią OZZ?

Muszę napisać do wszystkich?

Powrót