Pogląd SN w uchwale z 17.09.1997 roku, I KZP 20/09 - PRAWO KARNE

• Autor wątku Autor wątku animek2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

animek2

Użytkownik
Odpowiedzi
36
Niestety nigdzie nie mogę znaleźć owego poglądu, bardzo proszę, by ktoś, kto może w jakiś sposób do niego dotrzeć jeśli byłoby to możliwe podał mi go.

pozdrawiam i proszę o pomoc

Proszę sprawdzić raz jeszcze datę uchwały i sygnaturę.
Któraś z tych informacji jest błędna.
Nie jest możliwym aby SN w roku 1997 wydał orzeczenie w sprawie XX/09.

Mam jedynie takie informacje:
pogląd wyrażony przez Sąd Najwyższy w uchwale z 17.09.1997 roku, I KZP 20/09, opubl.: Wokanda rok 1998, Nr 1, str 17, dotyczącej wprowadzania do obrotu spodni oznaczonych znakami innego przedsiębiorcy niż ich faktyczny producent.

Czy któraś z tych informacji ( data lub sygnatura ) jest na pewno błędna?
Jak mogę sprawdzić która? mam tylko te dane, a muszę koniecznie dotrzeć do tej uchwały....
Bardzo proszę podpowiedzcie w jaki sposób........
w internecie niestety nie mogę znaleźć, może źle szukam...

Zwalczanie nieuczciwej konkurencji
Uchwała Sądu Najwyższego z 1997-09-17, I KZP 20/97
Opubl: Wokanda rok 1998, Nr 1, str. 17
Teza:
"Jakim kryterium winno odpowiadać pojęcie poważnej szkody zawarte w art. 24 ustawy z dnia 16 kwietnia 1993 r. (Dz.U. z 1993 r. Nr 47 poz. 211) o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji?" postanowiono odmówić podjęcia uchwały.:D

bardzo, bardzo, bardzo Ci dziękuje Oldboy...:D

Czy mógłbyś mi powiedzieć w jaki sposób dotrzeć do tego poglądu w całości, gdzie tego szukać. Bardzo jest mi to potrzebne... proszę

animek:

wg tego co napsiałeś w powyższych postach, to Tobie chodzi o uchwałę I KZP 20/09;

wystarczy wejść na stronę SNu i poszukać, na pewno będzie;

Dzięki, ale już sprawdzałem, zanim napisałem na forum.

Tak jak stwierdził Lomax podano mi błędną sygnaturę uchwały
wydaje mi się, że prawidłową podał Oldboy

Prawidłowa :
Oldboy napisał:
Zwalczanie nieuczciwej konkurencji
Uchwała Sądu Najwyższego z 1997-09-17, I KZP 20/97
Opubl: Wokanda rok 1998, Nr 1, str. 17
Teza:
"Jakim kryterium winno odpowiadać pojęcie poważnej szkody zawarte w art. 24 ustawy z dnia 16 kwietnia 1993 r. (Dz.U. z 1993 r. Nr 47 poz. 211) o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji?" postanowiono odmówić podjęcia uchwały.:D

Niestety nadal nie mogę do niej dotrzeć ani na stronie SN, ani w ogóle w internecie, jeśli ktoś mógłby w jakiś sposób to znaleźć bardzo proszę o podpowiedz gdzie lub podanie mi tej uchwały.

na prawdę jest to dla mnie ważne

Postanowienie Sądu Najwyższego - Izba Karna z dnia 17 września 1997 r. I KZP 20/97

Przestępstwo z art. 24 ustawy (1) o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji jest przestępstwem skutkowym, co wynika ze znamienia czym wyrządza poważną szkodę przedsiębiorcy.Odmówił podjęcia uchwały.

Przewodniczący - sędzia SN Jerzy Bratoszewski.

Sędziowie SN - Marek Sokołowski i sędzia SA (del. do SN) - Jacek Sobczak.

Sąd Najwyższy - Izba Karna, po rozpoznaniu przekazanego na podstawie art. 390 § 1 kpk przez Sąd Wojewódzki w G., zagadnienia prawnego wymagającego zasadniczej wykładni ustawy:

„Jakim kryteriom winno odpowiadać pojęcie „poważnej szkody” zawarte w art. 24 ustawy z 19 lutego 1993 r. o zapobieganiu i zwalczaniu nieuczciwej konkurencji?”

odmówił podjęcia uchwały.

Z uzasadnienia

Przestępstwo z art. 24 ustawy(2) o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji jest przestępstwem skutkowym, co wynika ze znamienia czym wyrządza poważną szkodę przedsiębiorcy. Jest to stwierdzenie tak jednoznaczne, że nie można podzielić w tym zakresie wątpliwości wyrażonych w literaturze przez Tomasza M. Knypla (Ustawa o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji. Komentarz. Sopot 1995 r. str. 137). Odmienny zresztą pogląd w tej kwestii prezentują w literaturze Marek Mozgowa (Zwalczanie nieuczciwej konkurencji środkami prawa karnego. - Gdańsk 1997, str. 47 i 40) oraz Stanisław Słotysiński (Ustawa o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji. Komentarz - pod redakcją Janusza Szwaji - Warszawa 1994 r., str. 188).

Jest oczywiste, że oskarżony może odpowiadać tylko za szkodę wyrządzoną swoim działaniem. W realiach niniejszej sprawy może być zatem mowa tylko o szkodzie wynikającej z faktu posiadania przez oskarżonego 32 par spodni oznaczonych znakami przedsiębiorstwa „Levi Strauss”. Nie ma natomiast podstawy, by jako szkodę wyrządzoną przez oskarżonego przedsiębiorstwu „Levi Strauss Poland LTD” traktować ewentualny uszczerbek wynikający z - być może - powszechnej praktyki podrabiania wyrobów tej firmy. Ustawodawca spenalizował tylko takie czyny nieuczciwej konkurencji wymienione w art. 13 ust. 1, które wyrządziły poważną szkodę, a w pozostałych wypadkach przedsiębiorca może dochodzić ochrony swoich interesów w sposób przewidziany w art. 18 ustawy(3).

Z ustalonego stanu faktycznego wynika, że skopiowanie zewnętrznej postaci produktu w tym wypadku ogranicza się do znaków przedsiębiorstwa „Levi Strauss”. Nie ma podstaw do przyjęcia, by cokolwiek innego w takim produkcie, jakim są spodnie, stwarzało możliwość „wprowadzenia klientów w błąd co do tożsamości producenta”. Zwrócić zatem należy uwagę, że ochronę w tym zakresie reguluje ustawa(4) z dnia 31 stycznia 1985 r. o znakach towarowych (Dz. U. 1985 r. Nr 5 poz. 17 ze zm., 1989 r. Nr 35 poz. 192, 1993 r. Nr 10 poz. 46 i 1994 r. nr 74 poz. 331), a w szczególności art. 57 z tym że w niniejszej sprawie ma znaczenie nowelizacja tego przepisu w 1994 r. Możliwość zastosowania takiej kwalifikacji nie była w ogóle rozważana.

Tak więc dotychczas przeprowadzone postępowanie nie daje podstaw do przyjęcia, że pokrzywdzone przedsiębiorstwo w następstwie czynu przypisanego oskarżonemu poniosło szkodę, a zwłaszcza taką, co do której istniałyby wątpliwości czy jest „poważna” (czy nawet było na nią narażone, gdyby oskarżony sprzedał 32 pary spodni - rozważając sprawę w aspekcie usiłowania). Daje to podstawę do przyjęcia, że rozstrzygnięcie przedstawionego zagadnienia prawnego nie jest niezbędne dla rozpoznania środka odwoławczego wniesionego przez oskarżonego.

Z powyższych względów Sąd Najwyższy odmówił podjęcia uchwały.

Agnieszka3M Bardzo, bardzo........ Dziękuję Ci :D

Powrót