pogmatwana sprawa spadkowa

• Autor wątku Autor wątku gregorgh
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gregorgh

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam! Chcialbym sie poradzic w nie typowej sprawie spadkowej
Nie wiem od czego zaczac moze tak:
Ciocia
Ciocia miala brata
Brat mial zone
Zona miala siostre
Umiera zona brata zostawiajac testament swojej siostrze
Umiera brat cioci
Ciocia dziedziczy po swoim bracie 1/4 spadku(chodzi o mieszkanie)
Umiera ciocia
Moja zona razem z siostra odziedziczyly spadek po cioci jak rowniez automatycznie 1/4 tego spadku po zmarlym bracie(jest postanowienie)
Umiera siostra zony brata
W tej chwili sytuacja wyglada tak:
Nie ma zadnych spadkobiercow(nie bylo dzieci itp.)
Pytanie-czy zona wraz z siostra moga starac sie o pozostala czesc spadku czy,przechodzi na skarb panstwa?
Przepraszam jesli cos niepoprawnie pisze ale nie znam sie na tym,mysle ze jakos obrazowo i prosto to opisalem :what:
Czy cos poradzicie? :)

Rozumiem, że nie ma testamentu, czyli chodzi Panu o dziedziczenie ustawowe.

A żona jest czyją córką?

Proszę odpowiedzieć, to coś poradzimy :wink:

Testamentu nie bylo.
Jesli chodzi czyja corka jest zona z siostra to musialbym zaczac od poczatku,tylko nie wiem czy to ma sens poniewaz po smierci zona z siostra ustawowo odziedziczyly wszystko po cioci jako jedyne spadkobierczynie.
Teraz sa jakby nia,wystepuja jako ciocia z prawomocnym wyrokiem.
Teraz jest pytanie co dalej.musialabys jeszcze raz to przeczytac co wczesniej napisalem.
Moze tak-czy zona z siostra jako ciocia moga ubiegac sie o reszte spadku po zmarlej szwagierce,nikt juz nie zyje.
Pozdrawiam :)

Szwagierką dla cioci to była żona jej brata, a nie siostra żony, gwoli ścisłości :)

Ale i tak, jeśli chce Pan poznać odpowiedź, musi mi Pan nakreślić skąd się Pana żona wzięła ;) Tzn. chodzi o to, od jakiego przodka pochodzi, bo żeby ustalić, czy może dziedziczyć ustawowo po siostrze żony brata jej cioci, muszę wiedzieć do której grupy ją zaliczyć.

Tak zgadza sie ciocia byla szwagierka zony swojego brata :)
Zona z siostra naleza do drugiej grupy-jesli chodzi o spadek ktory odziedziczyly po cioci.
Czy w tej sytuacji mam przedstawic wszystko od poczatku?
Dziekuje za cierpliwosc i pozdrawiam :)

Zona z siostra to siostrzenice cioci :)

W takim razie wydaje mi się, że tutaj spadek przechodzi na skarb państwa.

ale sprubowac moga prawda do stracenia nic nie maja,a panstwo jeszcze pol roku bedzie szukalo spadkobiercow ,chociaz raz juz szukali i ponownie szukaja.
Dzieki za porady pozdrawiam :)

Spróbować zawsze można.
Życzę powodzenia i również pozdrawiam.

Powrót