Pogryzienie dwóch psów zgłoszneie z mieszkaniowej polisy

• Autor wątku Autor wątku Soniak87
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Soniak87

Stały bywalec
Odpowiedzi
523
Witam mam ubezpieczenie mieszkania wraz z OC w życiu prywatnym oraz Assistance. Pies sąsiada pogryzł mojego psa (oczywiście umywa ręce od odpowiedzialności a pogryzienie było na zewnątrz) Zgłosiłem to ze swojej polisy ponieważ podobno ubezpieczyciele mogą to uznać a potem ściągnąć sobie zwrot z polisy sprawcy czy to prawda ? Ubezpieczyciel przysłał mi odmowe

Zgłoszone roszczenie zostało przyjęte do rozpatrzenia na podstawie zawartej przez Ubezpieczonego umowy ubezpieczenia o numerze -----------na podstawie Ogólnych Warunków Ubezpieczenia Domu i Mieszkania Proama obowiązujących od 1 lipca 2019 r. W ramach zawartej polisy, ubezpieczeniem objęte są ruchomości domowe od wszystkich nagłych i nieprzewidzianych zdarzeń mienia z zastrzeżeniem wyłączeń w Ogólnych Warunkach Ubezpieczenia Domu i Mieszkania Proama, powodzi oraz kradzieży.
Zgodnie z oświadczeniem Poszkodowanego, w trakcie spaceru, pies Ubezpieczonego został zaatakowany przez innego psa. Zgodnie z § 23 ust. 3 pkt 13 OWU, ubezpieczeniem nie są objęte ruchomości domowe znajdujące się poza domem, mieszkaniem, pomieszczeniem przynależnym, budynkiem gospodarczym lub garażem wolnostojącym.
Odpisałem aby przyjęli i ściągnęli zwrot od sprawcy.
Szanowny Panie,
Ubezpieczenie OC w życiu prywatnym dot. szkód wyrządzonych przez Pana
osobie trzeciej.

Z tego co widać, to nie masz polisy OC w życiu prywatnym.

@kurac, OC w życiu prywatnym to odpowiedzialność za szkody wyrządzone osobom trzecim. Autor postu nie może zgłosić takiej szkody ze swojej polisy. Zostaje dochodzenie roszczenia bezpośrednio od właściciela psa lib nikła szansa, że ma on własną polisę OCwŻP, z której można zgłosić roszczenie.

Mam OC w życiu prywatnym, czyli ubezpieczyciel ma racje nie może uznać i ściągnąć od sprawcy ? Sprawca umywa ręce udaję, że nic się nie stało wszystko jest na policji, pytałem czy oni mogę wymusić na nim podanie mi jego polisy powiedzieli, że nie.

Ubezpieczyciel nie ma podstaw do uznania roszczenia. Gdyby to Twój pies kogoś pogryzł, wtedy ubezpieczenie mogłoby zadziałać.

Rozumiem, a jeszcze z czystej ciekawości mi powiedzcie kiedy ubezpieczyciel może wypłacić z mojej polisy i ściągnąć zwrot od kogoś innego ? Czy ja mogę w jakiś sposób dowiedzieć się czy delikwent ma polisę i poznać jej numer ?

Ad1 - przykładowo zostajesz zalany z winy sąsiada.zgłaszasz szkodę ze swojej polisy mieszkaniowej, a po wypłacie odszkodowania ubezpieczyciel nabywa prawo do regresu wobec faktycznego sprawcy.
Ad2 - nie ma rejestru polis dobrowolnych, bo i nie ma obowiązku posiadania polisy oc w życiu prywatnym. Zostaje dobra wola sprawcy, ewentualnie może zmięknie, jeśli zagrozisz powództwem cywilnyn.

Czyli ten regres działa tylko do zalania ? A jest baza ubezpieczeń mieszkaniowych abym sprawdził czy gość ma ?

Użyłmlem przykładu. W najprostszych słowach - jeśli zgłaszasz roszczenie ze swojego ubezpieczenia, a sprawca jest znany i jego wina nie podlega kwestii, tp ubezpieczyciel po wypłacie odszkodowania ściąga z takiej osoby regres. Bazy ubezpieczeń nieruchomości też nie ma. Nie jest to ubezpieczenie obowiązkowe.

Czyli jest jak u mnie zgłaszam roszczenie ze swojego ubezpieczenia, sprawca jest znany imie nazwisko adres mam, mandatu nie przyjmuje sprawa idize do sadu

Tyle, że w odmowie ubezpieczyciel zacytował paragraf OWU, który wyklucza jego odpowiedzialność. Niestety musisz sam ścigać sprawcę.

Soniak87 napisał:
Czyli jest jak u mnie zgłaszam roszczenie ze swojego ubezpieczenia, sprawca jest znany imie nazwisko adres mam, mandatu nie przyjmuje sprawa idize do sadu

Dopóki sprawa pogryzienia psa nie będzie zakończona karnie bo z tego, co pisałeś odmówił mandatu za pogryzienie to nie będziesz miał podstawy na pozew cywilny.
Dopiero jak Ci się uprawomocni wyrok karny czy tam jakim trybem będzie szło, dopiero będziesz mógł ubiegać się w powództwie cywilnym, co też trochę zajmie.

Faktury, paragony itd. za leczenie psa najlepiej skanuj bo znając sądy na ten moment to sprawa będzie się ciągnęła latami.

Posiadam sygnature akt wyroku gościa z racji, że nie zgłosiłem się jako oskarżyciel posiłkowy sąd mi nie poda wyroku/kary którą nałożył na sprawce, czy moge w jakiś sposób dowiedzieć się jaką dostał kare ?

Powrót